Cestná doprava

Medzi Bratislavou a Viedňou bude ekologická doprava, a to prvá v Európe

Projekt elektromobility VIBRATE prepojí Bratislavu s Viedňou. Jeho rozpočet vo výške 1,25 milióna eur bude financovaný s podporou Európskej únie v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovensko-Rakúsko 2007-2013.

„Máme za sebou premiéru jazdy elektromobilu, ktorý tu prišiel z Viedne a vráti sa naspäť, pretože bez nabíjania prejde 120 až 130 km,“ uviedol na jeho dnešnej prezentácii v Bratislave generálny riaditeľ a člen predstavenstva spoločnosti Západoslovenská energetika (ZSE) Stefan Seipl. Zároveň ZSE odovzdala mestu Bratislava jeden elektromobil a dva elektroskútre. Dva elektrobicykle prisľúbila kuriérskej službe Švihaj Šuhaj.

„Dali nám elektrovozidlá za veľmi výhodných podmienok, pretože mesto si to momentálne nemôže dovoliť kúpiť. Sme na začiatku, ako voľakedy sme boli s mobilmi a verím, že ich vývoj i cena budú časom výhodnejšie. Auto bude na sociálne účely používať domov seniorov a skútre mestská polícia. Mesto má záujem o ekologickú dopravu, pretože chceme zdravšie žiť,“ zdôvodnil pred novinármi bratislavský primátor Milan Ftáčnik.

Podľa Seipla začnú budovať sieť nabíjacích staníc v oboch mestách i popri diaľnici. Plánujú 10 staníc na trase i niekoľko vysokonabíjacích. Počas najbližších dvoch rokov budú testovať elektromobily, ktorým patrí budúcnosť. „Pred mesiacom sme otvorili prvú nabíjaciu stanicu pred našou centrálou,“ prezradil novinku Seipl.

„Elektroskútre sme si už vyskúšali. Sú nehlučné a nimi sa možno nepozorovane priblížiť k páchateľovi,“ uviedla jednu z ich predností náčelníčka Mestskej polície v Bratislave Zuzana Zajacová. Podľa nej ich budú používať okrskári v okrajových častiach mesta.

VIBRATE (VIedeň BRATislava E-mobility) je prvý cezhraničný projekt na podporu elektromobility v Európe. Prináša ho Twin City regiónu Bratislava – Viedeň konzorcium slovenských a rakúskych spoločností. Za slovenskú stranu je garantom projektu ZSE, a. s., člen skupiny E.ON a nezisková organizácia Energetické centrum Bratislava. Z Rakúska sú partnermi energetické distribučné spoločnosti Verbund, EVN a Wien Energie.

Prečítajte si aj

Back to top button