Cestná doprava

Iniciatíva Zachráňme Marianku začína s petíciou proti tunelu

Po zistení, že pri naprojektovaní Marianskeho tunela prišlo k závažným pochybeniam zo strany štátu a ministerstva dopravy, začala občianska iniciatíva Zachráňme Marianku pripravovať petíciu na zastavenie prípravných prác.

Iniciatíva žiada preverenie celého procesu tejto stavby medzinárodnou odbornou komisiou. Petíciou Zachráňme Marianku chce rovnomenná občianska iniciatíva (OI) zastaviť zbytočný tunel štátu, ktorý nezaplatí EÚ, ale občania SR. „Sme presvedčení, že na tento tunel míňa štát zbytočne milióny eur, pretože doteraz nebol preukázaný verejný záujem a bolo pri tom porušených niekoľko zákonov,“ myslí si Juraj Turčani z OI Zachráňme Marianku. 
      
„Ten tunel zničí životy niekoľkým rodinám, zamorí celé údolie prachom, emisiami a hlukom a počas 15-ročnej výstavby do tejto malebnej obce prestanú chodiť aj pútnici, cyklisti a turisti.“ Iniciatíva začala v pondelok (22. 8.) zbierať podpisy občanov a v petícii žiada zastaviť celý proces Marianskeho tunela. „Žiadame preskúmať a preukázať strategickú opodstatnenosť a verejný záujem na realizácii Marianskeho tunela renomovanou nezávislou medzinárodnou inštitúciou a chceme, aby sa dodržiavali platné zákony, ktoré boli porušené,“ informoval ešte o petícií Turčani.
      
Pripomenul, že organizátorom petície je iniciatíva Zachráňme Marianku v spolupráci s občianskym združením Malé Karpaty, ktoré už pred prázdninami zorganizovalo verejné prerokovanie stavby tunela v Marianke. “Ministerstvo dopravy sa pred niekoľkými dňami stretlo so zástupcami petičného výboru.

Vypočulo si ich argumenty a hľadá optimálne riešenie. V súčasnosti je celá príprava v úvodnej fáze. Prebieha posudzovanie navrhovaných riešení z pohľadu vplyvov na životné prostredie – štúdia EIA. Konečné stanovisko v tomto smere musí dať ministerstvo životného prostredia,“ uviedol v reakcii pre TASR hovorca rezortu dopravy Martin Krajčovič.
 

Prečítajte si aj

Back to top button