Cestná doprava

Mestskí poslanci schválili Patronátne vyhlásenie pre úver pre DPB

Bratislavské mestské zastupiteľstvo splnomocnilo primátora Ľubomíra Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) podpísať Patronátne vyhlásenie pre banku, ktorá poskytne úver mestskému Dopravnému podniku Bratislava (DPB), a. s., na modernizáciu trolejbusov, nákup autobusov a multifunkčného koľajového vozidla. Ide spolu o vyše 6,41 milióna eur.

Poslanci ďalej schválili vklad 24 trolejbusov (majetok mesta) do základného imania DPB v účtovnej hodnote 1,95 milióna eur s tým, že vklad sa uskutoční len vtedy, ak do 20. septembra 2011 nedôjde k uzatvoreniu dohody o poskytnutí financií pre DPB na základe tohto vyhlásenia. Generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi po hlasovaní ocenil tento krok poslancov. Zastupiteľstvo schválilo návrh predsedu dopravnej komisie Jozefa Uhlera (SDKÚ-DS), ktorý si osvojil riaditeľ magistrátu Viktor Stromček (Smer-SD).
      
Ako sa uvádza v materiáli na rokovanie, DPB v roku 2010 nakúpil autobusy, realizoval modernizáciu trolejbusov či práce kapitálového charakteru. Ku koncu roka 2010 ostalo však za ne neuhradených 3,23 milióna eur. DPB potrebuje na modernizáciu trolejbusov 3,58 milióna eur, na nákup autobusov 2,042 milióna eur a na nákup multifunkčného koľajového vozidla 793.750 eur. Celkový objem úveru – finančných prostriedkov, ktoré potrebuje mestský dopravca na prefinancovanie uvedených akcií – je vyše 6,41 milióna eur.
      
Patronátne vyhlásenie je sľubom, že mesto zachová vzťahy, majetok a podnikanie DPB v súčasnej podobe. Podľa návrhu vyhlásenia mesto zabezpečí, aby bol DPB voči banke schopný plniť svoje záväzky riadne a včas. Predseda najväčšieho poslaneckého klubu SDKÚ-DS a Most-Híd Ivo Nesrovnal (SDKÚ-DS) v rozprave pripomenul, že doprava potrebuje koncept riadenia, a nie predkladanie stále nových požiadaviek zo strany dopravcu, chýba aj plán dopravnej obslužnosti. Poslanec Dušan Pekár, starosta Ružinova (KDH), konštatoval, že riešenie nepriaznivej finančnej situácie DPB nespočíva len v nových úveroch. 
      
Generálny riaditeľ Belfi v reakcii uviedol, že treba zmodernizovať niekoľko desiatok trolejbusov. „Plán dopravnej obslužnosti je pripravený na podpis, bol predložený zo strany mesta,“ konštatoval s tým, že nové vedenie firmy v júli prevzalo DPB s plánovanou stratou 12 miliónov eur. Belfi ďalej povedal, že sa obáva o výplatu miezd vo štvrtom kvartáli 2011. Primátor Ftáčnik vníma kroky nového vedenia DPB ako snahu manažérsky riešiť problémy.
 

Prečítajte si aj

Back to top button