Cestná doprava

Zo 470 autobusov bratislavskej MHD má klimatizáciu 57

V uliciach hlavného mesta jazdí celkovo 470 autobusov mestskej hromadnej dopravy, z ktorých klimatizovaných je 57.

Hoci majú vodiči plošný príkaz klimatizáciu automaticky zapínať, dopravca upozorňuje, že cestujúci otváraním okien často sami vpúšťajú do vozidiel teplý vzduch. Na okná preto vodiči nalepili upozornenia.
      
Klimatizácia by mala byť v autobusoch nastavená tak, aby bola v autobusoch o päť stupňov nižšia teplota ako vonku. Dopravnému podniku Bratislava (DPB) sa však cestujúci sťažovali, že ani klimatizované vozidlá nie sú dosť vychladené alebo že klíma v nich nefunguje. „Práve otváraním okien klimatizácia nie je dostatočne efektívna a u cestujúcej verejnosti môže vyvolať pocit, že nie je zapnutá,“ upozorňuje dopravca. 
      
Podľa hovorkyne DPB Agáty Stanekovej boli vodiči zúfalí a preto po dohode s dispečingom nalepili na okná v autobusoch upozornenia, aby cestujúci okná neotvárali a klimatizácia tak mohla byť účinná. Na svoju oficiálnu webovú stránku DPB taktiež vypísal pre verejnosť oznam v rovnakom znení. O tom, ktoré vozidlo je vybavené klimatizáciou, sa môžu cestujúci informovať na dverách autobusu. V trolejbusoch či električkách klimatizácia nie je.
      
Vysoké horúčavy, ktoré už niekoľko dní sužujú celé Slovensko, si v utorok (3.7.) vyžiadali druhú obeť. Na bratislavskej autobusovej stanici Mlynské Nivy skolaboval 62-ročný vodič autobusu. Dôvodom boli s najväčšou pravdepodobnosťou práve vysoké teploty. Horúčavy ohrozujú najmä starších ľudí, ktorí nepociťujú smäd. Z rovnakého dôvodu sú ohrozené aj malé deti.
 

Prečítajte si aj

Back to top button