Cestná doprava

Poslanci BBSK schválili zvýšenie dane z motorových vozidiel

Daň z motorových vozidiel sa od budúceho roku v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) zvýši.

Poslanci na dnešnom rokovaní schválili všeobecne záväzné nariadenie o zavedení miestnej dane – dane z motorových vozidiel, ktoré nadobúda účinnosť 1. januára 2013. Vedúci oddelenia dopravy Úradu BBSK Ivan Kúdela pre médiá konštatoval, že sa chcú priblížiť celoslovenskému priemeru v rámci SK 8 v dani z motorových vozidiel. „To znamená také navýšenie, aby sme boli zhruba tri až päť percent pod priemerom SK 8 vo všetkých kategóriách,“ dodal.
      
Daň z motorových vozidiel sa vyberá od firiem, právnických a fyzických osôb, ktoré podnikajú na Slovensku, a vyberá sa za osobné i nákladné motorové vozidlá vo všetkých kategóriách. Je to daň, ktorú vyberá samosprávny kraj a je príjmovou časťou do rozpočtu kraja. Za rok 2011 výška tejto dane predstavovala 12 miliónov eur. V nasledujúcom roku predpokladá BBSK nárast zhruba o 500.000 eur.
      
Ako sa uvádza v dôvodovej správe, v predkladanom návrhu sú sadzby pre osobné vozidla navýšené priemerne o 4 % a pre úžitkové vozidlá v základnej sadzbe o 1,6 %. Priemerný nárast navrhovaných sadzieb pre úžitkové vozidlá pre kategóriu vozidiel EURO 3 je vo výške 4,2 % a pre kategóriu EURO 4 a 5 vo výške 10,61 %. Pričom zvýhodnenie ekologických zliav podľa predloženého návrhu pre kategóriu EURO 3 oproti základnej sadzbe je v priemernej výške 7,47 % (doteraz 9,93 %) a pre kategóriu EURO 4 a 5 v priemernej výške 12,80 % (doteraz 20,05 %).

Naďalej tak ostávajú výrazne daňovo zvýhodnené vozidlá pre emisné normy EURO 3 a EURO 4 a 5. Novelou zákona o miestnych daniach sa zároveň zavádzajú aj zvýhodnenia pre nové vozidlá, ktoré spĺňajú emisné normy EEV a EURO 6 a zaraďujú sa do najvýhodnejšej kategórie. BBSK týmto spôsobom napĺňa ciele a environmentálne princípy zakotvené v Dopravnej politike SR do roku 2015 a Stratégii rozvoja dopravy v SR do roku 2020.
      
„Je oprávnený predpoklad, že uvedené zvýšenie sadzieb za predpokladu rovnakého počtu vozidiel by malo zabezpečiť zvýšenie rozpočtového príjmu BBSK približne o 500.000 eur oproti roku 2011,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

 

Prečítajte si aj

Back to top button