Cestná doprava

Linky MHD v Prešove posilnia štyri nové klimatizované autobusy

Linky prešovskej mestskej hromadnej dopravy (MHD) v najbližších dňoch posilnia štyri nové klimatizované nízkopodlažné autobusy.

Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) ich zakúpil v rámci plánu obnovy vozidlového parku, ktorý je značne zastaraný. Výkonný riaditeľ a. s. DPMP Peter Janus pre TASR uviedol, že ich spoločnosť zabezpečuje mestskú hromadnú dopravu v rozsahu 4,5 milióna kilometrov ročne, na čo využívala 60 autobusov a 44 trolejbusov.
     
Staré vozidlá postupne prevádzkovateľ vymieňa za nové kvalitnejšie, od čoho očakáva efektivitu, väčší komfort pre cestujúcich a v prvom rade bezpečnosť. Janus doplnil, že priemerný vek autobusov, ktoré jazdia na linkách MHD, je viac ako 11,5 roka a v prípade trolejbusov je to viac ako 12 rokov. „Jeden takýto nový autobus stojí 270.000 eur s kompletným vybavením, teda informačným a odbavovacím systémom, informačnými tabuľami so všetkými zariadeniami, ktoré štandardne používame v prešovskej mestskej hromadnej doprave,“ vysvetlil.
      
Ide o nízkopodlažné vozidlá s dĺžkou 12 metrov a kapacitou na prepravu 90 cestujúcich, na sedenie je tam 29 miest. Výkon naftového motora je 188 kW, pričom spĺňa emisné limity na úrovni EURO 5. „Autobus je vybavený nástupnou plošinou pre nástup vozíka imobilných cestujúcich a priestor pre cestujúcich a vodiča je klimatizovaný,“ doplnil riaditeľ. Vodič Pavol Fedorčo, ktorý jazdí na autobusoch MHD, je presvedčený, že nové moderne vybavené vozidlá budú prínosom pre cestujúcich. Osobne vraj nevidel vozidlo v mestskej hromadnej doprave, ktoré vodičovi ponúkalo taký priestor na obsluhu a komfort ako tento nový autobus.
      
„Keď porovnám tie vozidlá, ktoré máme, s týmto vozidlom, tak je to oveľa pohodlnejšie. Dôležité je, že nová výbava a konštrukčné vlastnosti by mali zaručiť aj väčšiu bezpečnosť,“ konštatoval Fedorčo. Za výhodu nového vozidla považuje aj klimatizáciu, ktorá je nielen pre vodiča, ale aj v priestore pre cestujúcich, čo ocenia hlavne počas horúcich letných dní.
      
Výkonný riaditeľ Janus pripomenul, že v tomto roku ich spoločnosť ešte plánuje zabezpečiť obnovu vozidiel MHD nákupom ďalších troch nových autobusov, dvoch trolejbusov a troch jazdených kĺbových autobusov. Ďalším posilnením mestskej dopravy by mali byť štyri midibusy, ktoré plánuje spoločnosť zakúpiť a využívať na menej vyťažených linkách v čase mimo dopravnej špičky a počas víkendov.
 

Prečítajte si aj

Back to top button