Cestná doprava

Dopravné potreby Západoslovákov zmapuje prieskum mobility

Potreby Západoslovákov zmapuje prieskum mobility, ktorý sa v týchto dňoch začína medzi obyvateľmi Bratislavského a Trnavského kraja.

Má zistiť, aké sú dopravné potreby, zvyklosti a možnosti Západoslovákov a aké projekty a opatrenia pomôžu zlepšiť dopravu v tomto regióne. Prieskum realizuje ministerstvo dopravy prostredníctvom Štatistického úradu SR. Zaplatený bude z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Jeho výsledky majú byť známe v polovici budúceho roka.
      
„Takéto zisťovania sa vo vyspelých európskych krajinách vykonávajú bežne aj na celoštátnej úrovni, na Slovensku pôjde o prvý oficiálny prieskum po niekoľkých desaťročiach,“ informoval hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa. Ministerstvo prosí oslovených ľudí o spoluprácu pri vypĺňaní anonymných dotazníkov. Ich vyplnením prispejú podľa Kóňu k tvorbe opatrení na zlepšenie systému hromadnej dopravy, zefektívneniu dopravného plánovania či k aktualizácii dopravného modelu. Dodal, že podobné prieskumy by mali byť postupne realizované na celom Slovensku.
      
Dopravno-sociologický prieskum je súčasťou širšieho slovensko-rakúskeho projektu s názvom BRAWISIMO. V rámci neho budú na bývalých hraničných priechodoch medzi oboma krajinami v októbri a decembri realizované aj prieskumy cezhraničnej dopravy. Ich zmyslom je zisťovať potenciál cezhraničnej dopravy pod vplyvom rôznych dopravno-inžinierskych opatrení. Projekt „Región BRAtislava WIen: ŠtúdIe MObilitného správania“ je realizovaný v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007–2013.
 

Prečítajte si aj

Back to top button