Cestná doprava

Dynamické váhy môžu v Česku obmedziť preťažovanie kamiónov

České Riaditeľstvo ciest a diaľnic (RCD) testuje nový spôsob zisťovania preťažených kamiónov.

Dynamické váhy za pár sekúnd skontrolujú auto a jeho šofér pri tejto operácii ani nebude musieť zastaviť. Česká televízia na svojej internetovej stránke uviedla, že jeden preťažený kamión poškodí cestu rovnako, ako keď po nej prejde 20.000 osobných vozidiel.
      
Colníci museli doteraz odvážiť desiatky kamiónov, kým našli jeden preťažený. Taká kontrola je časovo náročná a málo účinná. To by sa však malo zmeniť – nová technológia kombinuje kamery na mýtnej bráne a špeciálne snímače vo vozovke, ktoré skontrolujú hmotnosť všetkých áut, ktoré pod bránou prejdú. Z brány sa dostane informácia o preťaženom kamióne do vozidla colníkov.
      
Za osem mesiacov skúšobnej prevádzky technikou skontrolovali na jednej mýtnej bráne pri Brne vyše 400.000 kamiónov. Na pokutách za ich preťaženie vybrali 24 miliónov Kč (876.936 eur). Na porovnanie – jedna dynamická váha stojí takmer 5 miliónov Kč. Riaditeľ úseku elektronického mýta RCD Václav Nestrašil povedal, že náklady na váhu by sa vrátili asi za tri mesiace.
      
Využívanie dynamických váh by mohlo prinútiť dopravcov, aby vozidlá nepreťažovali. Škody, ktoré tým doteraz spôsobujú, nie sú malé. Na opravu poškodených ciest vydáva štát ročne asi 500 miliónov Kč. Karel Feix, generálny riaditeľ firmy Kapsch, ktorá prevádzkuje český mýtny systém, uviedol, že dynamické váhy sa dajú namontovať za tri-štyri mesiace. So zavedením váh však musí súhlasiť ministerstvo dopravy.
 

Prečítajte si aj

Back to top button