Cestná doprava

Rušenie regionálnych autobusových liniek môže podľa ZAD ohroziť pracovné miesta

Na nesystémový návrh poskytnutia zliav na železnici doplatia predovšetkým občania, ktorí sú odkázaní na autobus, píše sa vo vyhlásení Zväzu autobusovej dopravy.

Navrhované zľavy na železnici totiž môžu mať za následok rušenie autobusových liniek. Autobusy pokrývajú 85 % potrieb cestovania v regiónoch, preto je návrhom vlády diskriminovaná väčšia časť populácie dochádzajúcej za prácou. Rušením autobusových spojov by sa najmä ľuďom, ktorí žijú alebo pracujú na miestach, kam vlak nechodí, zhoršila doprava do súčasného zamestnania, ale aj dostupnosť k novým pracovným príležitostiam.
 
ZAD tvrdí, že môže byť na Slovensku ohrozených okolo 33.000 pracovných miest. Ak by boli tieto prepočty správne, znamenalo by to nárast nezamestnanosti zo súčasných 12,67 % na 13,90 %. Peter Pobeha, prezident ZAD k tomu povedal „Autobus znamená zamestnanosť a rozvoj regiónov a obcí. Preto by sa autobusová doprava mala podporovať, a nie zaznávať. Doterajšie informácie o konkrétnom návrhu zliav na železniciach, žiaľ, naznačujú viac škody ako osohu. Budeme robiť všetko pre to, aby pre našich zákazníkov boli zachované dobré podmienky.“
 

Prečítajte si aj

Back to top button