Cestná doprava

Cestujte MHD na vodičské preukazy v týždni od 15. do 21. septembra 2014

V rámci Európskeho týždňa mobility sa budú môcť cestujúci prepravovať mestskou hromadnou dopravou v Bratislave zadarmo.

Ako jednorázový cestovný lístok v MHD v Bratislave im totiž bude stačiť platný vodičský preukaz vydaný v ktoromkoľvek členskom štáte Európskej únie. Počas týždňa od 15. septembra do 21. septembra 2014 sa budú môcť previezť verejnou dopravou aj vodiči osobných motorových vozidiel. Pri výkone kontroly sa v tomto týždni stačí preukázať platným vodičským preukazom vydaným v rámci EÚ. 
 
Táto výnimka bude platiť výlučne v denných spojoch, to znamená, že na nočné spoje si cestujúci musia riadne zakúpiť cestovné lístky, prípadne využiť Predplatný cestovný lístok alebo SMS cestovný lístok. Cieľom Európskeho týždňa mobility je podpora alternatívnych dopravných prostriedkov, keďže mnohí ľudia preferujú individuálnu dopravu na úkor ostatných, ekologickejších druhov dopravy – napríklad verejnej či cyklodopravy.
 
Hlavným zámerom Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava je podpora verejnej dopravy, a preto sa počas celého týždňa v dňoch od 15. septembra do 21. septembra 2014 budú môcť najmä vodiči osobných áut prepravovať mestskou hromadnou dopravou v Bratislave bezplatne, ak sú držiteľmi platných vodičských preukazov vydaných v členských štátoch Európskej únie. Tým sa preukážu revízorom v denných spojoch MHD, ktorí platné vodičské preukazy v danom týždni Európskeho týždňa mobility budú akceptovať ako jednorázový platný cestovný lístok.
 
DPB však upozorňuje cestujúcu verejnosť, že ak sa cestujúci v prípade kontroly platného tarifného vybavenia nebude vedieť revízorovi preukázať platným cestovným lístkom, t.č. platným vodičským preukazom, nebude možné jeho dodatočné preukázanie v doplatkovej pokladni DPB. Prosíme preto cestujúcich, aby v čase bezplatného cestovania MHD v Bratislave nosili pri sebe platné vodičské preukazy.
 
Akcia cestovania MHD v Bratislave na platné vodičské preukazy vydané v EÚ od 15. septembra (odchodom prvého ranného spoja) do 21. septembra 2014 do odchodu posledného denného spoja, je zameraná práve na vodičov individuálnej dopravy s cieľom motivovať ich, aby využili ekologickejšiu a zároveň lacnejšiu dopravu.
 
DPB si dovoľuje upozorniť cestujúcich, že nie je vo finančných možnostiach Magistrátu hlavného mesta ani Dopravného podniku Bratislava, aby v rámci tejto osvetovej akcie vracali cestovné držiteľom Predplatných cestovných lístkov či predlžovali ich platnosť. Ide o celoeurópske podujatie, v rámci ktorého viaceré mestá motivujú v čase jeho konania k využívaniu mestskej hromadnej dopravy, čo má vo všeobecnosti viesť k lepšej, ekologickejšej a efektívnejšej doprave vo veľkých mestách a znižovaniu dopravných kolón.
 
V rámci Európskeho týždňa mobility plánuje mesto otvoriť cyklotrasy: na Pribinovej (Eurovea – Most Apollo) ulici a Jurava (Rača – Sv.Jur – Vajnory), testovanie elektrobusov, kontrolovanie nelegálneho parkovania a jázd vo vyhradených BUS pruhoch a ako dočasný projekt odskúšanie pešej zóny na Klobučníckej ulici.

 

Prečítajte si aj

Back to top button