Cestná doprava

VÚD,a.s., Žilina predstavil pri príležitosti 60.výročia trendy v doprave

Súčasné trendy dopravy a vízie jej vývoja v budúcnosti predstavili včera v Žiline na konferencii, ktorá sa uskutočnila pri príležitosti 60. výročia vzniku Výskumného ústavu dopravného (VÚD), a.s., Žilina.

Slovenská doprava má podľa generálneho riaditeľa VÚD Ľubomíra Palčáka zabezpečovať kvalitnú mobilitu tovaru a ľudí, pretože do budúcnosti bude dôležitá pre kvalitu života a rozvoj ekonomiky.
 
„Pre zabezpečenie kvalitnej mobility je nutné v horizonte roku 2020 vyvinúť zvýšené úsilie, aby sa podarilo zrealizovať všetky súčasné priority rozvoja vysokokapacitnej, rýchlej a bezpečnej dopravnej infraštruktúry. Pokračovať v kontinuálnej obnove vozového parku verejnej hromadnej dopravy a snažiť sa o ďalší rozvoj ekologicky prijateľnejších módov dopravy. Tieto priority sú zadefinované v aktuálne platnej Stratégii rozvoja dopravnej infraštruktúry do roku 2020 a Stratégii rozvoja verejnej osobnej dopravy. Riadenie rozvoja v budúcnosti, v zmysle týchto vládou prijatých dokumentov, poskytuje základný predpoklad, aby sa významne zvýšila kvalita dopravy a prepravy na Slovensku už v horizonte roku 2020,“ povedal generálny riaditeľ.
      
História ústavu siaha do roku 1954, kedy bol zriadený ako Vedecko-výskumný ústav dopravný v Prahe, s pôsobnosťou pre celé Československo. „Názov VÚD nesie od roku 1956. Pracoviská mal v Prahe, Brne, Olomouci, Bratislave a od roku 1964 aj v Žiline. Od roku 1993 sa stal VÚD nosným pracoviskom vedy a výskumu v doprave s celoslovenským významom a v tomto období stál pri zrode slovenského ministerstva dopravy a spojov. V Českej republike začal pôsobiť ako Centrum dopravního výzkumu. Tieto inštitúcie sú už 60 rokov nositeľmi inovatívnych myšlienok a významne ovplyvňujú vývoj dopravy na Slovensku a v Českej republike,“ podotkol Palčák.
      
Doplnil, že VÚD sa počas 60 rokov existencie podieľal na stovkách projektov. „Začiatok ústavu bol extenzívny, bolo obdobie, keď mal až 500 zamestnancov. Po roku 1989 sa extenzívny vývoj zastavil a uskutočnila sa reštrukturalizácia ústavu a racionalizácia. Dnes má ústav okolo 80 zamestnancov. Je to stav, s ktorým predpokladáme pôsobenie aj do budúcna. Ľudí hľadáme aj podľa projektov, na ktorých sa podieľame. Niekedy je veľmi ťažké nájsť odborníkov na niektoré témy. Extenzívny rozvoj sa zastavil. Ale, osobne si myslím, že história ústavu sa bude písať ďalšie roky. Nastúpilo mnoho mladých odborníkov aj z vysokých škôl, ktorí métu ďalšieho výskumu na Slovensku v doprave budú niesť,“ dodal generálny riaditeľ VÚD, a.s.
 

Prečítajte si aj

Back to top button