Cestná doprava

Vlaky zadarmo už podľa ZAD uberajú autobusom cestujúcich

Cestovanie vlakmi zadarmo pre študentov a dôchodcov už podľa Zväzu autobusovej dopravy (ZAD) uberá cestujúcich autobusovým spoločnostiam.

Najciteľnejšie je to pritom podľa údajov ZAD v diaľkových spojoch. Tie pociťujú v priemere 10-% odlev cestujúcich, niektorí dopravcovia však zaznamenali zníženie počtu cestujúcich na jednotlivých linkách aj o 20 %. “V diaľkovej nedotovanej autobusovej doprave nastal pokles na celom Slovensku. Rušenie niektorých spojov diaľkovej dopravy je teda len otázkou času,“ opísala za ZAD Eva Vozárová.
 
Napríklad spoločnosť SAD Prievidza úplne ukončila podľa jej slov k 14. decembru linku medzi Prievidzou a Bratislavou. “Naša diaľková doprava je dlhodobo na okraji prežitia. Po zatvorení linky sa vodičov pokúsime umiestniť v inom druhu dopravy, aby sme ich nemuseli prepustiť,“ doplnil generálny riaditeľ spoločnosti Michal Danko.
      
V prípade prímestskej dopravy zaznamenali autobusové spoločnosti v priemere 2-% úbytok cestujúcich. „Dopady opatrenia sú rozdielne v jednotlivých krajoch Slovenska,“ priblížila Vozárová. Najvýraznejší odlev pasažierov pociťuje Prešovský kraj. „V Prešovskom kraji sme na niektorých linkách zaznamenali úbytok cestujúcich až do 8,8 %.
 
Na iných linkách evidujeme zníženie počtu cestujúcich na úrovni okolo 2,5 %,“ vyčíslil generálny riaditeľ SAD Prešov Jozef Kičura. Naopak, najmenšie dopady vlakov zadarmo v prímestskej doprave pocítili dopravcovia v Žilinskom, Trenčianskom a Banskobystrickom kraji.
 

Prečítajte si aj

Back to top button