Cestná doprava

Pozastavenie minimálnej mzdy v Nemecku je podľa ČESMADu pre tranzit pozitívnym krokom

Pozastavenie účinnosti nemeckej minimálnej mzdy na dopravcov tranzitujúcich cez Nemecko vníma Združenie cestných dopravcov Česmad Slovakia ako pozitívny ústupok.

Je to však len prvý krok. „Určite by sme prijali, aby sa toto moratórium do overenia kompatibility zákona s právom EÚ týkalo aj dopravy do a z Nemecka,“ priblížil generálny tajomník združenia Pavol Reich. V Nemecku sa totiž od januára zaviedla minimálna mzda vo výške 8,50 eura na hodinu.
 
Vzťahuje sa však aj na slovenských dopravcov. V praxi museli dopravné spoločnosti zaplatiť vodičom, ktorí idú do Nemecka, z Nemecka alebo len prechádzajú Nemeckom, hodiny strávené prácou na území tejto krajiny nemeckou minimálnou mzdou. Aktuálne sa ale pozastavila časť tohto zákona a nevzťahuje sa na tranzitujúcich dopravcov. Tie spoločnosti, ktoré ale vozia tovar priamo do Nemecka, alebo ho z neho vyvážajú, však majú aj naďalej povinnosť nemeckej minimálnej mzdy.
      
„Pocitovo z toho vychádza, že Nemecko si nie je isté svojím zákonom, respektíve dosahom zákona,“ zhodnotil Reich. Verí však, že v súvislosti s voľným obchodom v rámci EÚ, a tiež s princípmi konkurencieschopnosti na trhu bude zákon v Nemecku novelizovaný v prospech zahraničných cestných dopravcov.
 

Prečítajte si aj

Back to top button