Cestná doprava

Súdny dvor EÚ: Vodiči môžu dostať zákaz činnosti aj v zahraničí

Vodiči môžu pri vážnom porušení pravidiel cestnej premávky dostať zákaz činnosti, i keď je ich vodičský preukaz vydaný v inej členskej krajine EÚ.

Rozhodol o tom dnes Súdny dvor EÚ. Informovala o tom agentúra DPA. Žalobu podala Rakúšanka, ktorú nemecká polícia skontrolovala krátko po prekročení hraníc. Polícia zistila v jej krvi stopy konzumácie marihuany a zakázala jej jazdiť v Nemecku.
 
V Rakúsku však o vodičské oprávnenie neprišla, nakoľko jej domovská krajina má iné pravidlá a limity než Nemecko. Žalobkyňa argumentovala, že len rakúske úrady smú rozhodnúť o tom, či môže aj naďalej viesť motorové vozidlo.
      
Súdny dvor EÚ to však videl inak. Podľa názoru sudcov môže členská krajina vyhlásiť vodičský preukaz vydaný v inom členskom štáte za neplatný, ak vodič poruší jej predpisy. Členská krajina však musí stanoviť podmienky pre opätovné získanie vodičského oprávnenia. 
      
Takéto predpisy Nemecko má: podmienkou pre získanie vodičského oprávnenia je predloženie lekársko-psychologického posudku. A predpokladom pre získanie posudku je spravidla najmenej rok bez konzumácie akéhokoľvek omamného prostriedku. O podrobnostiach a samotnom prípade rakúskej vodičky musí teraz rozhodnúť správny súd v Sigmaringene.
 

Prečítajte si aj

Back to top button