Cestná doprava

BBSK musí o dopravnej licencii pre RegioJet rozhodnúť nanovo

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja sa stotožnilo s názorom prokurátora vo veci udelenia autobusovej licencie spoločnosti RegioJet.

Na základe preskúmania spisu rezort dopravy rozhodol, že Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) nemal právo ignorovať stanovisko Bratislavského samosprávneho kraja a pri vydávaní licencie pre autobusovú linku sa s ním musí vysporiadať. TASR o tom dnes informoval hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.
      
„Pri udeľovaní licencie na pravidelnú autobusovú linku spoločnosti RegioJet BBSK nezobral do úvahy všetky stanoviská dotknutých vyšších územných celkov. Kým stanovisko Nitrianskeho samosprávneho kraja úradníci v Banskej Bystrici pri udeľovaní licencie vyhodnotili, nezaoberali sa stanoviskom Bratislavského samosprávneho kraja. Z tohto dôvodu je rozhodnutie BBSK nepreskúmateľné a vydané v rozpore so zákonom,“ vysvetlil Kóňa s tým, že spoločnosť RegioJet môže voči rozhodnutiu ministerstva podať rozklad, o ktorom bude rozhodovať minister dopravy. Ak rozhodnutie nadobudne právoplatnosť, BBSK bude musieť opätovne konať a o licencii nanovo rozhodnúť.
      
Spoločnosť RegioJet poskytla TASR stanovisko, v ktorom majiteľ spoločnosti Radim Jančura uvádza: „Ministerstvo dopravy v prípade linky RegioJetu na trase z Banskej Bystrice cez Nitru do Bratislavy rozhodlo už dvakrát. Prvý raz dalo návod, ako postupovať pri vydávaní licencie, keďže Bratislavský samosprávny kraj neudelil RegioJetu licenciu neoprávnene. BBSK postupoval presne podľa tohto návodu, akurát v licenčnom konaní nezohľadnil stanovisko Bratislavského samosprávneho kraja, ktoré bolo doručené až po stanovenej lehote. Rozhodnutie BBSK by bolo aj napriek tejto drobnej formálnej chybe rovnaké, keďže podľa rozhodnutia kraja RegioJet splnil všetky zákonné podmienky a na neudelenie licencie nevidel najmenší dôvod. RegioJet sa aj z týchto dôvodov neobáva, že by o licenciu na zmienenú linku prišiel.“
      
Novú autobusovú linku Banská Bystrica – Nitra – Bratislava začal český dopravca RegioJet prevádzkovať od februára tohto roka. Dopravnú licenciu mu udelil BBSK a ako pri jej spustení konštatoval predseda BBSK Marian Kotleba, „licenciu súkromnému dopravcovi sme vydali v súlade so zákonom“, čím reagoval najmä na fakt, že Bratislavský a Nitriansky kraj ju českému dopravcovi odmietli vydať. „BBSK sa riadi zákonom a nie kartelovými dohodami dopravcov,“ poznamenal Kotleba.
      
Krajská prokuratúra (KP) v Banskej Bystrici však proti tomuto rozhodnutiu BBSK podala 17. marca protest prokurátora. „Dôvodom bola nepreskúmateľnosť tohto rozhodnutia,“ uviedol vtedy pre TASR hovorca KP Ivan Vozár. BBSK mal lehotu 30 dní od doručenia protestu prokurátora vyhovieť mu alebo nevyhovieť. „Ak protestu prokurátora nevyhovie, vec predloží na rozhodnutie nadriadenému orgánu, ktorým je v tomto prípade Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR,“ konštatoval Vozár, čo sa napokon aj stalo.
      
Majiteľ spoločnosti RegioJet Radim Jančura v tom už od začiatku videl konkurenčný boj. V marci pre TASR konštatoval, že nesúhlasí s názorom, ktorý je uvedený v proteste prokurátora. „Neobávam sa, že prídeme o licenciu. Konkurencii odkazujem, aby sa skôr starala o kvalitu služieb a zaujímala sa o zákazníkov,“ reagoval.
 

Prečítajte si aj

Back to top button