Cestná doprava

RegioJet odhaduje v r.2016 nárast počtu cestujúcich o 20 až 30%

Súkromný dopravca RegioJet odhaduje na rok 2016 nárast počtu prepravených cestujúcich na Slovensku, a to najmenej o 20 až 30 %.

Takéto plánované zvýšenie podľa hovorcu spoločnosti Aleša Ondrůja vychádza z obvyklého nárastu napríklad na linkách dopravcu v Českej republike.
 
Celkovo dopravca za rok 2015 podľa aktuálnych odhadov prepravil na Slovensku 4,15 milióna cestujúcich. „To je vďaka otvoreniu nových trás zvýšenie oproti roku 2014 o takmer 100 %,“ vyčíslil Ondrůj.
 
Napríklad vo vlakoch na trase z Bratislavy do Komárna prepravil RegioJet v roku 2015 podľa aktuálnych prepočtov 2,43 milióna cestujúcich, čo znamenalo oproti roku 2014 nárast o približne 19 %. Na trase z Bratislavy do Košíc firma prepravila približne 900.000 ľudí a na linkách z Prahy do Košíc a z Prahy cez Martin do Zvolena to bolo zhruba 350.000 cestujúcich na slovenskom úseku trasy.
 
Ďalších cestujúcich prepravil v autobusoch, napríklad na trase z Banskej Bystrice cez Nitru do Bratislavy to bolo približne 457.000 ľudí.
 
Dopravca sa v roku 2016 chystá od polovice januára posilniť vlakové súpravy na trase z Bratislavy do Košíc na celkovú kapacitu viac než 4000 miest denne. Z tejto trasy totiž od 18. januára definitívne sťahuje svoje InterCity vlaky štátna Železničná spoločnosť Slovensko.
 
Zároveň chce RegioJet otvoriť ďalšie autobusové linky na Slovensku. Aké to budú, to firma zisťuje aj prostredníctvom ankety medzi verejnosťou.
 
Čo sa týka hospodárskych výsledkov firmy za minulý rok, tie spoločnosť podľa Ondrůja nemá zatiaľ kompletizované. Majiteľ spoločnosti Radim Jančura však priznal, že na vlakovej trati z Bratislavy do Košíc bude firma v roku 2015 v strate okolo štyroch miliónov eur. „Celkovo je skupina Student Agency, kam patrí aj RegioJet, vysoko ziskovou dopravnou skupinou,“ dodal Ondrůj.

Prečítajte si aj

Back to top button