Cestná doprava

O zdieľané cestovanie je na Slovensku mimoriadny záujem

Vyše 101 000 miest na trasách v dĺžke 5 226 386 km ponúkli slovenskí vodiči za štvrťrok spustenia projektu zdieľaného cestovania spoločnosťou BlaBlaCar.

Výsledky za prvý kvartál potvrdzujú, že o zdieľané cestovanie je veľký záujem. Slováci sú cestovatelia na dlhé trate. Či už je to presun za prácou alebo štúdiom, priemerná dĺžka ponúknutých jázd je 317,1 km. Najčastejšou cieľovou, ale i východiskovou destináciou Slovákov je Bratislava. Za prvé tri mesiace fungovania BlaBlaCar na Slovensku bolo do alebo z hlavného mesta ponúknutých 14 799 jázd a 35 171 miest. Pre porovnanie, Česi tak často z a do svojho hlavného mesta necestujú, ako východisková či cieľová destinácia bola Praha ponúknutá v 45 310 prípadoch, čo predstavuje 122 551 miest.
 
Spolujazda s BlaBlaCar je okrem peňaženky veľmi šetrná aj k životnému prostrediu. Len na Slovensku sa podarilo vodičom a cestujúcim redukovať množstvo výfukových plynov v ovzduší o 112 650 kilogramov CO2. V Čechách išlo dokonca o trojnásobne vyššie číslo – 341 332 kilogramov CO2. 
 
„Za posledné dva roky členovia BlaBlaCar spoločne znížili množstvo oxidu uhličitého o 1 miliardu kg CO2. Tieto čísla potvrdzujú, že spolujazda je environmentálne zodpovedným spôsobom dopravy, ktorý cestujúcim nielen šetrí čas a peniaze, ale tiež zlepšuje prostredie, v ktorom žijú,“ hovorí Pavel Prouza z BlaBlaCar. 
 
Podľa výsledkov Štatistického úradu SR z roku 2011 dochádzajú za prácou mimo svojho trvalého bydliska približne dve tretiny zo všetkých pracujúcich, pričom denne z nich cestuje až 82,2 %. Okrem pracujúcich sú najväčšími cestovateľmi v rámci Slovenska aj študenti vysokých škôl, ktorí dochádzajú za štúdiom do väčších miest, prípadne do Českej republiky. Podľa štatistík BlaBlaCar je priemerný vek člena BlaBlaCar 30,6 rokov. V susedných Čechách je toto číslo podobné, priemerný člen má 30,1 rokov. 
 
Okrem Slovenska a Českej republiky pôsobí BlaBlaCar v Belgicku, Chorvátsku, Francúzsku, Luxembursku, Nemecku, Holandsku, Maďarsku, Taliansku, Poľsku, Portugalsku, Rumunsku, Rusku, Srbsku, Španielsku, na Ukrajine, v Turecku a vo Veľkej Británii. Mimo Európy pôsobí tiež v Brazílii, Indii a Mexiku.
 
BlaBlaCar je najväčšia komunita pre spolujazdu na svete. Spája vodičov s voľnými miestami v aute a cestujúcich na rovnakej trase. Spolujazda tak šetrí čas aj peniaze. Platforma je vyvinutá tak, aby vytvárala bezpečné a dôveryhodné prostredie, v ktorom majú členovia vlastné profily s históriou a vzájomným hodnotením. Na Slovensku a v Čechách začal BlaBlaCar pôsobiť 13. januára 2016.

Prečítajte si aj

Back to top button