Cestná doprava

Od dnes pribudnú v bratislavskej MHD nové zastávky na znamenie

V Bratislave sa od pondelka (5.9.) zmení vyše 20 zastávok MHD na zastávky na znamenie.

Cestujúci pri čakaní na takejto zastávke môže, ale nemusí dávať znamenie vodičovi. Musí však stáť v priestore zastávky, aby ho vodič videl. Ten je povinný zastaviť, pokiaľ sa tam cestujúci nachádza. Pri výstupe na takejto zastávke musí dať cestujúci znamenie vodičovi stlačením tlačidla STOP vo vozidle MHD. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB) na svojej webovej stránke.
 
Od pondelka budú obojsmerne na znamenie zastávky Polus City Center, Uhliská, Vajnory, Miestny úrad Vajnory, Miestny úrad Rača, Rybničná, Šíravská, Slovnaftská, Kremnická, Záporožská, Dvory, Hálova, Bosákova, Šustekova, Lachova, Námestie hraničiarov, Hrobákova, Romanova, Markova, Jiráskova, Šintavská, Budatínska a Lúky II. Na znamenie bude aj obojsmerne pre priebežné linky zastávka Na pasekách i zastávka Galvaniho na Ivanskej ceste smer Trnavská cesta a Galvaniho ulici smer Rožňavská. Zastávka Železničná stanica Lamač bude na znamenie pre linku 23 smer Devínska Nová Ves.
 
DPB už dlhodobo avizuje, že pre európske mestá sú zastávky na znamenie bežným štandardom, ktorý všeobecne prispieva k plynulosti a efektívnosti dopravy. Tento systém funguje podľa podniku rovnako efektívne napríklad vo Viedni, Londýne, Lisabone, Prahe a aj v mnohých slovenských mestách.
 
Od zastávok na znamenie očakáva úsporu pohonných hmôt, ktoré sú najvyššie práve pri rozbehu vozidla. Taktiež aj zlepšenie dodržiavania cestovných poriadkov, keďže vozidlá MHD v meste vplyvom zlej dopravnej situácie môžu meškať.

Prečítajte si aj

Back to top button