Cestná doprava

Trenčiansky samosprávny kraj investuje tento rok do úprav priechodov pre chodcov

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) chce do konca tohto roka investovať 190 600 eur do úprav 54 priechodov pre chodcov na cestách II. a III. triedy.

Dôvodom je zosúladenie technického stavu vybraných priechodov pre chodcov s platnou legislatívou Slovenskej republiky.
 
Ako TASR informoval Patrik Štrbák z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK, práce sa budú týkať osadenia LED bezpečnostných dopravných gombíkov a dopravných značiek označujúcich a zvýrazňujúcich priechod pre chodcov na fluorescenčnom podklade s doplnkovým výstražným LED svetlom a zvýraznenia vodorovného dopravného značenia.
 
„Posledné práce by mali byť hotové najneskôr v decembri tohto roku. V prvej fáze boli vybrané tie priechody, ktoré nevyžadujú spracovanie projektovej dokumentácie. Doplnenie bezpečnostných prvkov a zvýraznenie dopravného značenia na priechodoch zvýšia bezpečnosť chodcov. V priebehu ďalších rokov Správa ciest (SC) TSK plánuje postupne úpravu ďalších nevyhovujúcich priechodov,“ doplnil Štrbák. 
 
SC TSK postupne osadí bezpečnostné prvky a zrealizuje úpravu dopravného značenia v súlade s platnou legislatívou na 402 priechodoch. Nedostatkami priechodov sú, že aj keď nevytvárajú priame ohrozenie účastníkov cestnej premávky, už nespĺňajú zákonné úpravy a nezohľadňujú hustotu dopravy. 
 
Najčastejšími zistenými nedostatkami sú absencia nadväznosti priechodu na chodník pre chodcov, resp. nástupných plôch, nedostatočné osvetlenie, nevhodné umiestnenie priechodu v mieste vjazdu na pozemok rodinného domu alebo absencia debarierizačných prvkov. Stavebná úprava priechodu je možná až na základe spracovanej projektovej dokumentácie odsúhlasenej príslušným Okresným dopravným inšpektorátom.

Prečítajte si aj

Back to top button