Cestná doprava

Osobné autá zatiaľ prejdú po moste cez priehradu Ružín

Most cez vodnú nádrž Ružín na ceste II/547, ktorý je v havarijnom stave, bude v nasledujúcich dňoch otvorený v obmedzenom režime pre osobné motorové vozidlá do 3,5 tony.

„Prevádzka bude v jednom pruhu riadená semaforom, po moste bude môcť prechádzať vždy len jedno auto, aby bolo jeho zaťaženie minimálne,“ informovala dnes hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzana Bobriková.
 
Správca cesty zabezpečí aj nepretržitú službu, pretože napriek zákazu aj počas uplynulého víkendu po moste medzi Košickou Belou a Veľkým Folkmárom prechádzali nákladné autá. Uzávera mosta pre nákladnú dopravu sa začala v stredu 7. decembra, pre osobné vozidlá do 3,5 tony mala začať oddnes. „Úplná uzávera sa začne, keď budú dobudované obchádzkové trasy, pripravený projekt rekonštrukcie a vybraný jej zhotoviteľ. Košický samosprávny kraj ako vlastník mosta a cesty o tom rozhodol po konzultácii so statikom a na základe rokovaní so starostami dotknutých obcí,“ konštatovala Bobriková.
 
Prednosta Okresného úradu Košice Jozef Lazár vyhlásil dnes od 12.00 h mimoriadnu situáciu pre územie Košického kraja. Vychádzal pritom z kritickej situácie pre obyvateľov obcí okresov Gelnica a Spišská Nová Ves, ktoré stratili priame spojenie s mestom Košice. „Náhradné obchádzkové trasy vyvolali u obyvateľstva dotknutých obcí a regiónov veľkú nespokojnosť, nakoľko im sťažujú dochádzku do zamestnania, do škôl a značne zvyšujú životné finančné náklady,“ uvádza sa v zdôvodnení tohto kroku. Opatrenia si vyžiadalo urýchlené riešenie tohto núdzového stavu. 
 
Situácia na moste cez Ružín sa dramaticky zhoršila pred troma týždňami. Správca cesty musel na základe toho začať okamžite riešiť situáciu. Predseda KSK informoval bezpečnostnú radu Košického kraja, čo následne viedlo k vyhláseniu mimoriadnej situácie. „Vzniknutý stav bude krajská samospráva v spolupráci so Správou ciest KSK a starostami dotknutých obcí riešiť denne podľa potreby,“ konštatovala Bobriková.
 
V utorok (13.12.) začnú pracovníci Správy ciest KSK s rekonštrukciou vozovky medzi Ruskými Pekľanmi a Obišovcami, ktorá je súčasťou obchádzkovej trasy pre osobné vozidlá. Začne sa aj s prácami na účelovej lesnej komunikácii medzi Opátkou a Zlatníkom pri Košickej Belej, ktorá bude zabezpečovať nevyhnutné spojenie pre obyvateľov obce Opátka. Krajská samospráva ďalej oznámila, že kúpi vozidlo schopné prevážať obyvateľov obce Opátka aj v sťažených podmienkach po účelovej komunikácii, aby bola po úplnej uzávere zabezpečená školská dochádzka žiakov, ktorí navštevujú základnú školu v Košickej Belej, i dochádzka občanov do zamestnania. Na účelovej komunikácii zabezpečí aj primeranú údržbu. Verejná autobusová i vlaková doprava má fungovať tak, aby sa obyvatelia dotknutých miest a obcí dostali do školy a do práce prioritne s využitím práve verejnej dopravy. 
 
„Je zarážajúce, že napriek tomu, že na moste sú dopravné značky obmedzujúce povolenú hmotnosť vozidiel, verejnosť vie o vzniknutom stave a zdvihla sa aj vlna kritiky na prijaté opatrenia, po moste v uplynulých dňoch prechádzali nákladné vozidlá. Ich vodiči vážne ohrozujú bezpečnosť i majetok. Aj to je dôvod, prečo správca cesty zavádza 24-hodinovú službu a bude prísne kontrolovať prejazd vozidiel,“ povedal riaditeľ Úradu KSK Ondrej Bernát. Samospráva vyzýva vodičov k disciplinovanosti a ústretovosti, pretože ďalšie zaťaženie mosta spôsobí jeho okamžité uzavretie. 
 
Premostenie priehrady pontónovým mostom nie je reálne, pretože ide o viac ako 100 metrov dlhú vzdialenosť na nestabilnej hladine priehrady, navyše v zimnom období, ktoré hrozí ľadom a námrazami. KSK požiadal o stanovisko k použitiu pontónového mosta Ozbrojené sily SR. 

Prečítajte si aj

Back to top button