Cestná doprava

Košický dopravný podnik pre nedostatok vodičov zavádza osobitný predprázdninový režim

Pre nedostatok vodičov autobusov zavádza Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) v júni osobitný predprázdninový režim MHD.

Podľa hovorkyne podniku Michaely Karaffovej sa problém s nedostatkom kvalifikovaných vodičov v kombinácii s väčším počtom vodičov, ktorí sú práceneschopní, začal prejavovať už aj pri každodennej výprave MHD.
 
„V termíne od 1.6.2017 do 30.6.2017 budú autobusové linky 10, 12, 15, 16, 18, 19, 27, 29, 34, 36, 51, 54, 55, 71, 72 premávať v osobitnom predprázdninovom režime. Pre uvedené linky budú vydané nové cestovné poriadky. Zverejnené budú na zastávkach MHD a cestujúci ich nájdu aj na webovej stránke dopravcu – www.dpmk.sk,“ informovala Karaffová.
 
Ako povedala, v ostatnom období ukončilo v DPMK pracovný pomer 62 vodičov autobusov, čo je 16 % z celkového počtu. „Zatiaľ čo v predchádzajúcich rokoch sa odchádzajúcich vodičov darilo nahradiť, tentoraz je situácia iná. Na trhu práce totiž nie sú takmer žiadni vodiči autobusov. Záujem o túto prácu prejaví priemerne jeden človek mesačne,“ tvrdí Karaffová.
 
„Nedostatok vodičov v autobusovej doprave nie je na Slovensku novinkou a podľa dlhodobých prognóz sa bude prehlbovať. Problémov je viac, napríklad aj vzdelávanie budúcich vodičov. DPMK participuje na duálnom vzdelávaní v SOŠ automobilovej v Košiciach. Žiaci sa počas odbornej praxe oboznamujú s chodom dopravnej spoločnosti a náplňou práce jednotlivých profesií. Veríme, že v budúcnosti niektorí z nich rozšíria aj rady vodičov,“ povedala Karaffová. 
 
Ďalším faktorom je podľa jej slov napríklad aj slovenská legislatíva. „Minimálny vek vodiča autobusu stanovuje na 24 rokov, pričom európske právo to umožňuje o tri roky skôr. Naša spoločnosť sa preto pripája k iniciatíve Združenia dopravcov Slovenska, ktoré sa snaží o zmenu legislatívy,“ vysvetlila hovorkyňa podniku.
 
DPMK uvažuje tiež o rozšírení pôsobnosti svojho strediska autoškoly. „Záujemcom o profesiu vodiča osobnej dopravy umožníme, aby si po absolvovaní kurzu autoškoly mohli rozšíriť vodičské oprávnenie skupiny B na skupinu D,“ dodala Karaffová.

Prečítajte si aj

Back to top button