Cestná doprava

Na úsek D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno prispela EÚ sumou 239,8 mil.eur

Na novootvorený úsek diaľnice D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno prispela Európska únia. Podľa hovorkyne Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Michaely Michalovej dala únia na stavbu sumu 239,8 milióna eur.

„Celková zmluvná cena úseku D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno predstavovala 254,9 milióna eur,“ vyčíslila hovorkyňa. Projekt bol podľa jej slov fázovaný, pretože sa spolufinancoval z Operačného programu Doprava určeného na roky 2007 až 2013 a z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra na roky 2014 až 2020.
 
„Výška nenávratného finančného príspevku na prvú fázu dosahovala 74,5 milióna eur a výška nenávratného finančného príspevku na druhú fázu predstavovala 165,3 milióna eur,“ priblížila Michalová.
 
Tento úsek diaľnice D3 patrí podľa jej slov k najzaujímavejším na Slovensku. Začiatok úseku totiž tvorí mostná estakáda dlhá 1500 metrov a spodná stavba estakády stojí na 57 pilieroch budovaných prevažne vo vodnej nádrži. Následne úsek po estakáde pokračuje do tunela Považský Chlmec, ktorý je dlhý 2218 metrov.
 
„Je dvojrúrový pre oba smery jazdy. Razil sa zo šiestich strán súčasne, na razení sa podieľalo 35 strojov a v nepretržitej prevádzke na ňom pracovalo 240 robotníkov,“ dodala Michalová.

Prečítajte si aj

Back to top button