Cestná doprava

Košický samosprávny kraj chce z eurofondov opraviť vyše 55 km ciest na Spiši

Košický samosprávny kraj (KSK) chce z eurofondov opraviť niektoré cesty na Spiši.

Hovorkyňa KSK Zuzana Bobríková informovala, že v pripravovanom projektovom zámere Cesty KSK 7 Spišská Nová Ves – napojenie obcí na Spišskú Novú Ves a Gelnicu je zaradených niekoľko stavieb. „Celkové rozpočtové náklady v rámci projektu Cesty KSK 7 sú zahrnuté úseky ciest v okrese Spišská Nová Ves v celkovej sume 9,7 milióna eur. Oprava zahŕňa celkove 55,5 kilometra ciest,“ konkretizovala Bobríková. 
      
Termín realizácie zatiaľ nie je stanovený, vyšší územný celok stále čaká na zverejnenie výzvy riadiaceho orgánu na predkladanie projektových zámerov. Kraj odhaduje, že sa tak stane do konca tohto roka alebo začiatkom roka 2013. Do projektu je zahrnutá aj cesta číslo 3/536013 – Letanovce spojka. Tento úsek cesty s dĺžkou 3,87 kilometra si vyžiada náklady asi 537.000 eur. Ďalším úsekom zapojeným do projektu je cesta 3/536005 v úseku Markušovce – Rudňany – Poráč. Tá by mala dostať novú súvislú úpravu asfaltobetonového krytu v celej šírke vozovky, vrátane úpravy odvodnenia a obnovy dopravného značenia. 
      
„Projekt sa týka aj cesty 2/535 Mlynky extravilán a intravilán s celkovou dĺžkou 8,29 kilometra. Je to úsek od začiatku obce Mlynky zo smeru od Rožňavy po križovatku ciest 2/535 a 2/533. Predpokladané náklady na opravu cesty predstavujú takmer 2,3 milióna eur,“ doplnila Bobríková. Projektová dokumentácia na predmetný úsek cesty bola pripravená ešte v roku 2011, keď sa chcel KSK uchádzať o výzvu o nenávratný finančný príspevok, ktorý malo vyhlásiť príslušné ministerstvo. Do dnešného dňa však nebola ministerstvom výzva vyhlásená, čo pre KSK znamená oddialenie celej investičnej akcie.

Uvedená projektová dokumentácia rieši nielen nový kryt z asfaltového betónu, ale aj nové odvodnenia, úpravy priekop, úpravy na mostoch a zosilnenie vozovky. Aj z dôvodu vysokej finančnej náročnosti stavebnej akcie je zahrnutá do projektov, ktorých financovanie je nutné realizovať z prostriedkov eurofondov v rámci Regionálneho operačného programu (ROP).
      
„Čo sa týka odstránenia zosuvu v extraviláne obce Mlynky na dĺžke 600 metrov, kde je cesta 2/535 vedená pozdĺž železničnej trate, momentálne na tento úsek prebieha proces verejného obstarávania,“ vysvetlila Bobríková. Na opravu ciest využíva KSK prostriedky zo štrukturálnych fondov, pretože napätá ekonomická situácia podľa hovorkyne už viac ako tri roky neumožňuje rozbiehať investičné akcie z vlastných rozpočtových zdrojov. Spomínané stavby by tak mali byť financované z fondov Európskej únie v rámci Regionálneho operačného programu – prioritná os 5 – regionálne komunikácie zabezpečujúce dopravnú obslužnosť regiónov.
 

Prečítajte si aj

Back to top button