Cestná doprava

Zrekonštruovaná cesta skvalitní spojenie Považia s Ponitrím

Zlepšiť priechodnosť z Považia na Ponitrie cez Strážovské vrchy má novozrekonštruovaný úsek cesty II/504 z Ilavy cez Hornú Porubu, horský priechod Homôľka, Valaskú Belú.

Viac ako 22-kilometrový úsek cesty zrekonštruovala za 4,13 milióna eur spoločnosť Doprastav. Ako TASR informovala hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Vlasta Henčelová, rekonštrukcia tohto úseku je druhým zo šiestich projektov, ktorý TSK dokončuje zo štrukturálnych fondov Európskej únie (EÚ) v oblasti dopravnej infraštruktúry.

„Okrajové oblasti s kopaničiarskym osídlením vo Valaskej Belej budú lepšie prístupné k centrám osídlenia. Zvýši sa dopravná dostupnosť mesta Ilava a obcí Horná Poruba, Dolná Poruba a Valaská Belá, ako aj cestná bezpečnosť na zrekonštruovanom úseku cesty II/574,“ uviedla Henčelová. 
      
Ako dodala, rekonštrukcia a modernizácia spočívala v položení nového koberca, ktorý má lepšie protišmykové vlastnosti ako pôvodný, má zosilnené krajnice, vymenené zvodidlá. Zvislé dopravné značenie obsahuje reflexné prvky, obnovilo sa vodorovné dopravné značenie. „Okrem rekonštrukcie cesty na tomto úseku opravili asi 300-metrový havarijný úsek cesty mikropilótovou stenou a vozovka je povrchovo i podpovrchovo odvodnená,“ doplnila Henčelová.
      
Projekt rekonštrukcie cesty bol súčasťou Regionálneho operačného programu (ROP) Regionálne komunikácie zabezpečujúce dopravnú obslužnosť regiónov. Rekonštrukcia sa začala v máji, celkové náklady dosiahli 4,13 milióna eur a TSK sa na projekte podieľal sumou viac ako 215.000 eur.
 

Prečítajte si aj

Back to top button