Cestná doprava

Nevysporiadané pozemky pod existujúcimi cestami sa dajú vyvlastniť

Pozemky pod existujúcimi diaľnicami či cestami, kde nie je možné uzavrieť dohodu medzi štátom a majiteľom, sa dajú vo verejnom záujme vyvlastniť.

A to najneskôr do konca roka 2020. Umožňuje to novela cestného zákona z dielne poslanca NR SR a bývalého šéfa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Igora Chomu (Smer-SD), ktorá dnešným dňom nadobúda účinnosť. Cieľom je podľa neho zefektívniť a zjednodušiť majetkovoprávne vysporiadanie pozemkov pod cestami.
 
„To je vzhľadom na rozdrobenosť pozemkov na Slovensku veľmi zdĺhavé,“ odôvodnil Choma. Štát ako vlastník diaľnice či cesty tak môže podať návrh na vyvlastnenie najneskôr do 31. decembra 2020. Choma dal novelou zároveň možnosť poskytnúť ľuďom pri vyvlastnení náhradu za výkup domu, bytu alebo nebytovej budovy nie v trhovej, ale vo východiskovej hodnote. To znamená, vo výške znaleckého odhadu hodnoty, za ktorú by bolo možné danú stavbu v súčasnosti postaviť. „Trhová cena je v prípade starších budov oveľa nižšia ako východisková,“ pripomenul.
      
Vlastník takejto stavby preto podľa neho nie je ochotný odpredať nehnuteľnosť za takých podmienok, aby za získanú sumu bol schopný postaviť alebo zabezpečiť stavbu v rovnakom štandarde. Po novom môže teda majiteľ budovy dostať náhradu aj vo výške východiskovej hodnoty, ak je táto vyššia ako náhrada za vyvlastnenie. Ale iba ak sa dohodnú pred začatím vyvlastňovania. V prípade, že by majiteľ žiadal vyššiu náhradu za stavbu, môže sa obrátiť na súd, ale iba do jedného roka od rozhodnutia o vyvlastnení. Inak mu toto právo zanikne.
 

Prečítajte si aj

Back to top button