Cestná doprava

O šesť rokov sa má 95 % Slovákov dostať na najbližšiu diaľnicu za 45 minút

V roku 2020 by sa malo 95 % obyvateľov Slovenska dostať na najbližšiu diaľnicu alebo rýchlostnú cestu za čas kratší ako 45 minút.

Takýto cieľ si v rámci budovania nových ciest stanovila Národná diaľničná spoločnosť (NDS). V súčasnosti má pritom takúto možnosť v priemere len 60 % Slovákov. Podľa údajov NDS sa dnes za 45 minút dostanú na najbližšiu diaľnicu či rýchlocestu všetci obyvatelia Bratislavského a Trenčianskeho kraja. Veľmi dobre je na tom aj Trnavský kraj, kde má takúto možnosť 97 % obyvateľov, či Nitriansky kraj s 80 %.
 
V Košickom a Prešovskom kraji sa však na diaľnicu či rýchlostnú cestu nedostane v tomto časovom limite nikto. Diaľničiari ale tvrdia, že ak sa dobudujú všetky úseky ciest, ktoré sú dnes rozostavané, prípadne sa práve súťažia a v krátkom čase sa majú začať stavať, takáto možnosť sa rozšíri pre ďalší milión obyvateľov Slovenska. „Až na úroveň 80 % Slovákov,“ skonštatoval na dnešnom stretnutí s novinármi generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš.
      
Následne, keď sa dokončia úseky diaľnic či rýchlostných ciest, ktoré majú naplánovaný začiatok na roky 2015 až 2016, sa toto percento obyvateľov krajiny rozšíri na 92 %. V roku 2020 by to malo byť už 95 %. Naplnením tohto cieľa sa ale podľa Gajdoša výstavba ciest nezastaví. Diaľnice sa podľa jeho slov nestavajú len tam, kde chýbajú, ale aj v oblastiach, kde sú už postavené, ale napríklad kapacitne nepostačujú. „Veľmi dôležité je aj prepájať regióny,“ doplnil šéf NDS. A to nielen v rámci Slovenska, ale aj smerom za hranice krajiny.
 

Prečítajte si aj

Back to top button