Cestná doprava

Najdlhší tunel na Slovensku sa môže stavať, NDS podpísala zmluvu

Tunel, ktorý bude po dobudovaní najdlhším na Slovensku, sa môže začať stavať.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) dnes podpísala zmluvu na výstavbu úseku diaľnice D1 medzi Lietavskou Lúčkou a Dubnou Skalou, ktorej súčasťou je aj 7,5-kilometrový (km) tunel Višňové. „Úsek bude postavený za necelých 410 miliónov eur a financovaný dvojfázovo z Operačného programu Doprava a z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra,“ priblížil hovorca NDS Marcel Jánošík.
Stavať ho bude združenie firiem Salini Impregilo a Dúha. To predložilo v súťaži tretiu najnižšiu cenu, dve predchádzajúce NDS z tendra vylúčila. Diaľničný úsek je dlhý 13,5 km, okrem tunela Višňové sa na jeho trase nachádza sedem mostov a 900 metrov protihlukových stien. Dokončenie tejto časti diaľnice je naplánované na rok 2019.
 
„Plníme sľuby a diaľnice staviame na všetkých najdôležitejších ťahoch,“ zdôraznil pri tejto príležitosti minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Vybudovanie úseku podľa diaľničiarov odkloní dopravu z cesty prvej triedy v Žiline a v Strečnianskej úžine. „Vďaka nemu sa motoristi vyhnú zápcham na ceste pod hradom Strečno a dostanú sa rýchlo a bezpečne smerom na východ Slovenska,“ doplnil Jánošík. Cesta zo Žiliny do Martina sa pre motoristov podľa jeho slov skráti približne o 15 minút. Nová diaľnica má zároveň odbremeniť obyvateľov Žiliny a jej prímestských častí a zmierniť negatívne účinky dopravy na kvalitu života ľudí.
 

Prečítajte si aj

Back to top button