Cestná doprava

Slovensko sa zapojí do budovania lepšieho dopravného prepojenia Karpát

Lepšie cesty a modernejšia železničná doprava medzi štátmi karpatského dohovoru, to je jedným z cieľov Protokolu o trvalo udržateľnej doprave v Karpatoch.

Spolu s predstaviteľmi ďalších siedmich štátov podpísal štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko. “Pohorie Karpát nás spája, ale to nestačí. Je dôležité, aby medzi našimi krajinami vznikali nové cesty, jazdilo viac vlakov a rozvíjala sa železničná doprava,“ uviedol Palko.
      
Protokol o trvalo udržateľnej doprave k Rámcovému dohovoru o ochrane a trvalo udržateľnom rozvoji Karpát okrem Slovenska podpísali aj predstavitelia Českej republiky, Poľska, Maďarska, Rakúska, Ukrajiny, Rumunska a Srbska. Jeho cieľom je podrobnejšie nastaviť kroky, ktoré jednotlivé štáty podniknú v oblasti dopravy.
      
„Slovensko sa napríklad zaviazalo, že spraví všetko pre minimalizáciu nepriaznivých vplyvov na zdravie obyvateľov miestnych obcí v oblasti cestnej dopravy,“ opísal hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. V oblasti železníc je zase zámerom Slovenska prijať opatrenia, ktoré zabezpečia presun diaľkovej prepravy nákladu a cestujúcich na železnicu.
 
Celkovo je Karpatský dohovor založený na záväzku zmluvných strán spolupracovať pri ochrane a trvalo udržateľnom rozvoji Karpát s cieľom zlepšiť kvalitu života, posilniť miestne komunity a chrániť prírodné hodnoty a kultúrne dedičstvo.
 

Prečítajte si aj

Back to top button