Cestná doprava

Medzi Rohožníkom a Malackami bude kvalitnejšia cesta

zka a nekvalitná cesta medzi Rohožníkom a Malackami sa zmení na cestu vyššej triedy.

Na komplexnú rekonštrukciu vyše osemkilometrového úseku získal Bratislavský samosprávny kraj (BSK) finančný príspevok z eurofondov. Je to vôbec po prvýkrát, čo môže BSK využiť zdroje EÚ na opravy ciest II. a III. triedy na svojom území.
 
Predseda BSK Pavol Frešo TASR informoval, že kraj začína verejné obstarávanie na tendrovú dokumentáciu. Cieľom je opraviť samotnú komunikáciu, urobiť obchvat Rohožníka a zároveň vybudovať cyklochodníky, ako je to napríklad v Rakúsku,“ spresnil Frešo.
 
Súčasná cesta III. triedy medzi Rohožníkom a Malackami nevyhovuje dnešnému dopravnému zaťaženiu. Zlý stav prehlbuje intenzita dopravy ťažkých nákladných vozidiel z priemyselných závodov v Rohožníku. Spojnica Rohožník – Malacky je strategickým napojením na ostatnú cestnú sieť pre viaceré výrobné závody a spoločnosti pôsobiace v oblasti,“ pripomenul Frešo.
 
Projekt rekonštrukcie ráta s priamym napojením na diaľničnú sieť D2, z čoho vyplýva odľahčenie prejazdu ťažkých nákladných vozidiel cez mesto Malacky a v smere Rohožník – Pernek – Lozorno. Súčasťou rekonštrukčných prác bude úprava smerového a výškového vedenia cestnej komunikácie a šírkového usporiadania na 9,5 km, čím bude nová komunikácia kategorizovaná ako komunikácia II. triedy.
 
Počas rekonštrukcie bude cesta medzi Rohožníkom a Malackami viesť po odklonovej trase cez obec Kuchyňa a Pernek. Cesta tak bude približne o 13 kilometrov dlhšia. Podľa starostu Rohožníka Petra Švárala však budú obyvatelia obce vnímať toto dopravné obmedzenie ako pozitívny signál. Bude znamenať, že to, o čom sa roky hovorí, sa konečne realizuje,“ povedal starosta obce Rohožník a poslanec BSK.
 
Modernizácia cesty medzi obcou Rohožník a mestom Malacky je aj projektom Akčného plánu BSK pre roky 2014 – 2020. V rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) – prioritnej osi č. 1 Bezpečná a ekologická doprava v regiónoch je cieľom zabezpečiť kvalitné pripojenie znevýhodnených miest a vidieckych regiónov ako aj prepojenie lokálnej siete na infraštruktúru TEN-T a cesty I. triedy.
 
Predloženie samotného projektu bude schvaľovať zastupiteľstvo BSK na svojom júnovom zasadnutí.

Prečítajte si aj

Back to top button