Cestná doprava

Prerazili tunel Ovčiarsko, súčasť úseku D1 H. Podhradie – L. Lúčka

Tunel Ovčiarsko, ktorý je súčasťou vyše 11-kilometrového úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, v piatok prerazili za účasti ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Romana Brecelyho.

„Je to jeden z významných medzníkov, pretože každé prerazenie tunela približuje konečne Bratislavu ku Košiciam. Dobudovanie diaľnice má dnes pre nás obrovskú prioritu a je to aj v programovom vyhlásení vlády. Všetku pozornosť venujeme D1, pretože chceme, aby sme ju konečne dotiahli do zdarného konca. A aby sme mohli po štyroch rokoch povedať, že vodiči môžu v plnom profile cestovať medzi Bratislavou a Košicami,“ povedal minister.
 
Generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), a. s., Róbert Auxt doplnil, že v piatok prerazili štvrtý zo siedmich rozostavaných diaľničných tunelov. „Tento úsek je 11-kilometrový, skoro štyri kilometre sú mosty, tri kilometre sú tunely. Ide o veľmi náročný terén. Ako vieme, musí mať veľa premostení, veľa tunelov. A dúfame, že v budúcnosti takisto rýchlo naštartujeme aj výstavbu úseku Turany – Hubová, ktorý by bol posledným do celej skladačky, aby sme mali kompletnú diaľnicu z Bratislavy do Košíc,“ uviedol Auxt.
 
Dvojrúrový tunel Ovčiarsko je dlhý 2367 metrov, v nepretržitej prevádzke na ňom pracuje 90 ľudí a vyrazí sa zhruba 420.000 kubických metrov materiálu. „Stavba diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, ktorej súčasťou sú tunely Ovčiarsko a Žilina, je z hľadiska geologických podmienok mimoriadne špecifická. Na stavbe bolo identifikovaných niekoľko zosuvných miest, ktoré sme zasanovali a urobili sme odvodňovacie vrty. Ich úlohou je znižovať hladinu podzemnej vody,“ dodal generálny riaditeľ NDS.
 
Minister dopravy pripomenul, že vodiči sa momentálne dostanú plynulou diaľnicou z Bratislavy až po Hričovské Podhradie. „Na úsek D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka sa pripojí privádzač Lietavská Lúčka, ktorého výstavba by sa mala začať už tento rok a dokončenie je plánované v roku 2018. Južný obchvat Žiliny bude dokončený až po dostavbe nadväzujúceho úseku D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala, ktorý má byť odovzdaný do prevádzky koncom roka 2019,“ uzavrel Brecely.
 
Cena za vybudovanie diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka je 427 miliónov eur. Projekt je financovaný zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu. Zmluvné ukončenie stavby je naplánované na začiatok roka 2018.

Prečítajte si aj

Back to top button