Cestná doprava

NDS otvorila zelený most pre zver nad diaľnicou D2

Na diaľnici D2 pri Moravskom Svätom Jáne pribudol takzvaný ekodukt, čiže zelený most, ktorý slúži na migráciu zveri.

Dokončenú stavbu dnes oficiálne otvorila Národná diaľničná spoločnosť (NDS) za účasti ministra dopravy Romana Brecelyho (nominant #Siete).
 
Ekodukt sa nachádza v úseku D2 medzi križovatkami Kúty a Malacky. Jeho úlohou je zachovať migračné trasy pre zver v rámci Alpsko-karpatského koridoru. Nový most je podľa ministra akýmsi splatením dane zo strany ľudí pre zver. Zároveň však prispeje aj k bezpečnosti motoristov. „Zver aj napriek tomu, že sú diaľnice oplotené, migruje, snaží sa dostať z jednej strany na druhú. Takže je to aj bezpečnosť pre motoristov,“ konštatoval Brecely.
 
Šéf NDS Robert Auxt doplnil, že v tomto úseku diaľnice D2 boli strety automobilov so zverou pomerne časté. „Momentálne na tomto úseku sú to v priemere asi tri nehody za mesiac,“ vyčíslil.
 
Zelený most je široký 80 metrov a po okrajoch má drevené oplotenie, ktoré slúži proti oslneniu zveri z dopravy a pre odhlučnenie. Súčasťou stavby sú aj retenčné jazierka, ktoré poslúžia ako napájadlá pre zver a majú prispieť k navádzaniu zveri na ekodukt. Diaľničiari na most vysadili 1178 kusov stromov a 3706 kusov kríkov.
 
Stavbu vybudovalo združenie firiem Strabag a TUBAU za cenu 5,98 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) a spolufinancovaná bola z eurofondov. Ide pritom o tretí ekodukt na Slovensku. Ďalšie dva sa nachádzajú na diaľnici D1, jeden na úseku Mengusovce – Jánovce a druhý na úseku Važec – Mengusovce.

Prečítajte si aj

Back to top button