Cestná doprava

ŽSK investuje do modernizácie mostov tri milióny eur

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) plánuje v roku 2017 pokračovať v rekonštrukcii dopravnej infraštruktúry a okrem opráv ciest II. a III. triedy sa pustí do komplexnej obnovy mostov. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

„Pravidelne kontrolujeme stav našich ciest a mostov a po zimnej sezóne začneme s prvými prácami. Aktuálne pripravujeme projektové dokumentácie a ak sa nám podarí vysúťažiť staviteľov pre všetky rekonštrukcie, investujeme do modernizácie mostov v našich regiónoch až tri milióny eur,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.
 
Najrozsiahlejšie opravy čakajú cestárov na moste ponad rieku Belá v Liptovskom Hrádku. „Postavený bol ešte v roku 1942 a dnes už dochádza k rozpadu betónu a poškodeniu nosnej konštrukcie. Je preto potrebná kompletná rekonštrukcia,“ dodal riaditeľ odboru dopravy Úradu ŽSK Ivan Mokrý s tým, že v rozpočte ŽSK je pre túto stavbu vyčlenených 765.000 eur a čaká sa na podpis zmluvy so zhotoviteľom. Obnovou prejdú rovnako ďalšie tri liptovské mosty, a to ponad potok Palúdžanka a v katastri obce Huty s predpokladanými nákladmi vo výške 120 000 eur.
 
V Kysuckom Lieskovci nahradia cestári zlomenú nosnú konštrukciu a pripravené sú i podklady na verejné obstarávanie pre vyriešenie zlej situácie v Staškove. „Most prežil už takmer šesť desaťročí, no je na ňom narušená statika a hrozí, že úplne stratí svoju stabilitu. Preto hľadáme finančné prostriedky na vybudovanie nového objektu, ktorý bude pre vodičov bezpečnejší a kvalitnejší,“ doplnil riaditeľ odboru dopravy Úradu ŽSK.
 
V Staškove je podľa neho v zlom stave aj druhý most v správe ŽSK a ďalší v Rakovej. Modernizácia vyžaduje rozšírenie jazdných pruhov a momentálne sa preto spracováva projektová dokumentácia. Celkovo chce samosprávny kraj na Kysuciach investovať 890.000 eur.
 
„Návrhy obnovy spracovávame i pre mosty v regióne Turca. Tie v Sklabini a Dražkovciach sú výrazne poškodené a most v Beniciach má takmer 60 rokov. Potrebných bude približne 230 000 eur,“ vysvetlil Mokrý.
 
Pre Oravu sú naplánované rekonštrukcie v Zázrivej, Kline a Podbieli. Obnova 50-ročného mosta ponad potok Zázrivka vyjde na 200 000 eur a v obci Klin sa cestári zamerajú najmä na poškodenie podmytých častí, zábradlie a ďalšie úpravy vo výške 100 000 eur. „Most v Podbieli na ceste III. triedy bol postavený v roku 1920 a nezvláda už veľkú záťaž nákladných áut. Zvýšime preto jeho nosnosť a zmodernizujeme prvú časť za 60 000 eur,“ skonštatoval riaditeľ odboru dopravy Úradu ŽSK.
 
Na hornom Považí sa zmodernizujú mosty v Kotešovej cez derivačný kanál a Varíne cez rieku Varínka, na ktorých začnú práce po skončení zimného obdobia. „ŽSK sa tiež zameria na Hornú Tižinu, kde je nutné rozšíriť vozovku mosta a obnoviť celú stavbu. ŽSK počas tohto roka zrekonštruuje i priepusty v Malej Čiernej a Kunerade. Celkové náklady všetkých opráv sa v tomto regióne vyšplhajú približne na 760.000 eur,“ uzavrela Záteková.

Prečítajte si aj

Back to top button