Letecká doprava

Bránami košického letiska prešlo vlani takmer 500 000 cestujúcich

Košické letisko hodnotí rok 2017 ako najúspešnejší z pohľadu konektivity východného Slovenska.

Vlani prešlo bránami letiska Košice 496 708 cestujúcich, čo predstavuje nárast o 13,7%, respektíve o 60.012 cestujúcich v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Celkovo 373 406 cestujúcich využilo pravidelné linky a 121 230 cestujúcich charterové lety. TASR o tom v utorok informoval marketingový manažér letiska Juraj Toth.
 
Najväčšou mierou sa na raste podieľal segment charterovej prepravy, v ktorom sa počet prepravených cestujúcich medziročne zvýšil o 35.410 cestujúcich, čo je nárast o 41,3 %.
 
„V segmente pravidelnej prepravy bol zaznamenaný nárast o 24 427 cestujúcich, čo je v prepočte sedem percent. Najrušnejším dňom roka bol 23. august s 3621 vybavenými cestujúcimi. Celkovo letisko Košice v uplynulom roku zaznamenalo 10 662 leteckých pohybov, čo je nárast o 13,8 %. Súčet maximálnych vzletových hmotností (MTOW) všetkých vlani vybavených lietadiel bol 170 032 ton, čo je nárast o 11,3 %. Letiskom Košice vlani prešlo 106 ton leteckého nákladu, čo predstavuje nárast o 20,5 %,“ priblížil Toth.
 
„Vďaka historicky najlepšej letnej charterovej sezóne, novým linkám do Kolína a Tel Avivu a dobrým číslam na ostatných pravidelných linkách sme radi, že môžeme oznámiť, že rok 2017 bol druhým najúspešnejším rokom v histórii letiska Košice z hľadiska počtu vybavených cestujúcich a úplne najlepším v histórii z pohľadu konektivity. Chcem sa veľmi pekne poďakovať našim angažovaným zamestnancom, všetkým partnerom a predovšetkým všetkým cestujúcim, ktorí sa v minulom roku rozhodli odletieť či priletieť z alebo na letisko v Košiciach. Urobíme maximum preto, aby sme v roku 2018 nielen zachovali, ale aj zvýšili kvalitu našich služieb,“ povedal výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva košického letiska Michael Tmej.
 
V roku 2017 boli z Košíc otvorené dve nové linky, do nemeckého Kolín nad Rýnom a izraelského Tel Avivu. Ku koncu roka bolo z Košíc v ponuke deväť celoročných pravidelných destinácií do siedmich krajín. Do vyše 500 destinácií po celom svete sa dá z Košíc odletieť na jeden prestup prostredníctvom sieťových aerolínií Austrian Airlines, České Aerolínie, Poľské aerolínie LOT a Turkish Airlines.

Prečítajte si aj

Back to top button