Letecká doprava

Lufthansa ponúka pilotom garanciu pracovných miest do roku 2012

Vedenie nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa sa snaží odvrátiť hroziaci štrajk pilotov, preto im ponúklo garanciu pracovných miest do roku 2012.

Šéf vlajkových nemeckých aerolínií Stefan Lauer pre dnešné vydanie novín Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung uviedol, že Lufthansa je pripravená garantovať dva roky pracovné miesta viac ako 4000 svojich pilotov, ak sa vrátia k rokovaciemu stolu.

Piloti totiž plánujú v pondelok (22. 2.) vstúpiť do štvordňového štrajku, ktorý ochromí leteckú dopravu v najväčšej európskej ekonomike. Aerolínie už zrušili 600 letov. Cestujúcim vracajú peniaze alebo ponúkajú novú letenku na iný termín. Lufthansa odhaduje, že by ju štrajk mohol stáť až 100 miliárd eur a okrem toho by vážne poškodil reputáciu spoločnosti.

Cieľom protestnej akcie pilotov je dosiahnuť zvýšenie platov v nasledujúcich 12 mesiacoch o 6,4 % a tiež garanciu ich súčasných pracovných pozícií. Piloti sa totiž obávajú, že aerolínie sa pokúsia zredukovať svoje náklady tak, že presunú pracovné miesta do zahraničných dcérskych spoločností, ako sú Austrian Airlines alebo Lufthansa Italia, kde sú mzdy nižšie ako v Nemecku.


Prečítajte si aj

Back to top button