Letecká doprava

Krajský súd vypočul správcu konkurzu SkyEurope

Odvolací senát Krajského súdu (KS) v Bratislave vykonal vo štvrtok 18. februára informatívny výsluch správcu konkurzu úpadcu SkyEurope, a. s., Ľubomíra Bugáňa, ktorý bol zameraný na spresnenie jeho doterajšej činnosti a jeho úkonov v konkurze. TASR o tom dnes informoval hovorca KS Pavol Adamčiak.

„Správca podal konajúcemu súdu správu o aktuálnom stave konkurzu, najmä o majetkových aktívach úpadcu a o svojej činnosti, aktuálne zameranej na prípravu schôdze veriteľov zvolanej na 1. marca 2010,“ povedal Adamčiak s tým, že súd správcovi uložil aj ďalšie povinnosti. Do konca februára má správca súdu predložiť písomné stanovisko k uplatneným pohľadávkam veriteľov, ktorí podali odvolanie. „Vzhľadom na veľký rozsah ekonomických aspektov uvádzaných odvoľateľmi a špecifiká podnikateľskej činnosti úpadcu odvolací súd uložil správcovi, aby v lehote do 31. marca 2010 zaujal k podaným odvolaniam písomné stanovisko,“ uviedol ďalej hovorca.

Odvolací KS má na stole odvolanie voči rozhodnutiu Okresného súdu (OS) Bratislava I., ktorý 21. decembra 2009 rozhodol o zrušení konkurzu. KS nemá zákonom stanovenú lehotu na rozhodnutie. Voči verdiktu OS o zrušení konkurzu na majetok SkyEurope Airlines prišlo po jeho vyhlásení na súd 17 odvolaní. Okresný súd Bratislava I zrušil konkurz na SkyEurope Airlines, a. s., pre nedostatok majetku 21. decembra. „Dôvodom rozhodnutia je, že majetok úpadcu nepostačuje ani na úhradu pohľadávok proti podstate. Zároveň je dôvodom rozhodnutia aj to, že čím dlhšie bude prebiehať konkurz, tým bude vzrastať celkový objem konkurzných nákladov a bude sa tým postupne znižovať možnosť uspokojenia veriteľov,“ informoval vtedy TASR hovorca Adamčiak.

Správca konkurznej podstaty bývalých aerolínií SkyEurope Airlines, a. s., podal 14. decembra 2009 na bratislavský okresný súd návrh na zrušenie konkurzu spoločnosti. Dôvodom návrhu konkurzného správcu Ľubomíra Bugáňa bol nedostatok majetku úpadcu. Ten pre TASR o deň neskôr uviedol, že zrušením konkurzu nezaniknú pohľadávky ani záväzky spoločnosti. „Zrušenie konkurzu nevylučuje možnosť uspokojenia pohľadávok (veriteľov, pozn. TASR) mimo konkurzného konania,“ vysvetlil. Nezanikajú ani pohľadávky SkyEurope voči jej dlžníkom.
Konkurz leteckého dopravcu sa začal začiatkom septembra 2009 po tom, ako spoločnosť SkyEurope Airlines vyhlásila bankrot. Ako prvý sa o tom dozvedeli makléri na viedenskej burze, kde bola spoločnosť obchodovaná. Dopravca sa niekoľko mesiacov pred vyhlásením bankrotu neúspešne snažil o reštrukturalizáciu.


Prečítajte si aj

Back to top button