Letecká doprava

BTS má nový bezpečnostný systém, porovnateľný s veľkými letiskami v EÚ

Nová časť pripravovaného terminálu bratislavského letiska má nový bezpečnostný systém. Jeho kvalita je porovnateľná s veľkými letiskami v Európe.

„S takýmito systémami, aké sú integrované v rámci bezpečnostných štruktúr na tomto letisku, sa môžete stretnúť na letisku v Londýne či Paríži,“ konštatoval pre novinárov na dnešnej prehliadke bezpečnostných prvkov člen predstavenstva Letiska M. R. Štefánika – Airport Bratislava (BTS) Jozef Pojedinec.
Cestujúci sa tak po novom nemusia pri kontrole vyzúvať a „vybabrať“ so systémom je zložitejšie. Bezpečnostná kontrola má svoje novinky ako detektor na obuv, kvalitnejší detektor na kovy, či automatizovaná linka s debničkou na odkladanie vecí. V budúcoročnej sezóne by sa mali začať používať aj detektory na kvapalinu. „Na tomto pracovisku sú najmodernejšie modulárne systémy na kontrolu príručnej batožiny a pasažierov. Kontrola zapísanej batožiny má integrované bezpečnostné zariadenia na podobnej úrovni, ako sú zariadenia na screening tej príručnej,“ spresnil Pojedinec, ktorý je za bezpečnosť na letisku zodpovedný.
Systém má okrem vyššej kvality aj vyššiu priepustnosť, teda vybavenosť cestujúcich, a to o 30 % až 40 %. Po vynovení aj starého terminálu sa do tohto systému integrujú aj detektory na rádioaktívne materiály. Komponenty systému dodáva talianska firmy CEIA. Tá má svoje produkty na takmer všetkých amerických letiskách či v Bielom dome vo Washingtone.
Nová časť pripravovaného terminálu bola otvorená 9. júna tohto roka, pred začatím letnej sezóny. Výstavba celého terminálu je rozdelená na dve etapy. Prvá sa ukončila otvorením jeho novej časti. Letisko tak dosiahlo kapacitu pre približne 3 až 3,5 milióna cestujúcich ročne. Druhá časť stavby, rekonštrukcia doteraz používaného terminálu, následne rozšíri možný počet vybavených cestujúcich na 5 miliónov osôb za 12 mesiacov.
Celú výstavbu realizuje stavebná spoločnosť ZIPP Bratislava, s. r. o., ktorá vyhrala tender s cenou 85 milióna eur. Riaditeľ letiska Zdeňek Schraml však 9. júna upozornil, že táto cena zahŕňa iba výstavbu terminálu. „Nebola do toho počítaná nultá etapa, kruhové objazdy či ďalšie cesty, pojazdové komunikácie,“ vysvetlil pre novinárov. Celková odhadovaná suma predstavuje necelých 96 miliónov eur. Takmer 70 miliónov má požičať štát, na zvyšnú sumu si má BTS zobrať úver od komerčných bánk.

Prečítajte si aj

Back to top button