Letecká doprava

Grécko bude 15. júla štyri hodiny letecky odrezané od sveta

Grécko bude 15. júla od ôsmej do 12. hodiny GMT letecky odrezané od sveta.

Letoví dispečeri prerušia na štyri hodiny prácu a pripoja sa tak k štrajku verejných zamestnancov, ktorí budú protestovať proti reforme pracovného trhu. Odborová organizácia ADEDY vyzvala svojich 500.000 členov, aby sa zúčastnili na pochode, ktorý bude smerovať k budove parlamentu. Poslanci v ňom budú hlasovať o zmene pravidiel pre odchod do dôchodku štátnych zamestnancov. Leteckí dispečeri zrušili pôvodne rozhodnutie, podľa ktorého mali štrajkovať 24 hodín 14. júla. Aj krátkym štrajkom budú protestovať proti dôchodkovej reforme a budú žiadať preplácanie nadčasov.
Napriek opakovaným generálnym štrajkom a protestom proti reforme grécky parlament minulý týždeň schválil rozsiahlu dôchodkovú reformu. Zrušil možnosť predčasného odchodu do dôchodku a zvýšil hranicu pre všetkých na 65 rokov.
Reformy sú súčasťou balíka úsporných opatrení, ktoré grécka vláda dohodla s EÚ a Medzinárodným menovým fondom. V jeho rámci dostanú Atény 110 miliárd eur na prekonanie dlhovej krízy. Štrajky poškodzujú turistický priemysel, ktorý má na hrubom domácom produkte Grécka 20-% podiel. Vlani mal grécky HDP hodnotu okolo 240 miliárd eur. Protesty v krajine sú čoraz slabšie. Minulý týždeň prišlo pred parlament asi 12.000 ľudí, ktorí sa správali pokojne. V máji ich tam bolo rozvášnených okolo 50.000. Oslabenie protestov však zrejme súvisí aj s vypuknutím horúcej fázy leta. Hlavné odborové organizácie vyhlásili, že v štrajkoch budú pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch. Generálny tajomník ADEDY Ilias Iliopulos vyhlásil: „Prinútime vládu zrušiť tieto reformy. Naše protesty budú opäť silné v septembri“.

Prečítajte si aj

Back to top button