Letecká doprava

Výpadok kontrolného systému v Maastrichte obmedzil lety nad Európou

Výpadok regionálneho systému európskej letovej kontroly dnes výrazne obmedzil lety nad severozápadnou Európou, pričom spôsobil meškanie viac než tisícky lietadiel.

Asi 45-minútové meškanie sa dotklo zhruba 1036 lietadiel odlietajúcich, prilietajúcich alebo tranzitujúcich cez Holandsko, severné Nemecko a časti Belgicka a Luxemburska. Lety v tomto priestore zabezpečuje radarový systém organizácie riadenia európskej letovej prevádzky Eurocontrol v Maastrichte. Podľa hovorcu nemeckého úradu letovej kontroly výpadok radarového systému v Maastrichte okolo 15.00 h SELČ zastavil lety v letovej hladine nad 7500 metrov. Maastrichtské stredisko zabezpečuje denne okolo 5500 letov.
Piloti sa potom môžu rozhodnúť pre let v nižšej letovej hladine, čím sa nebo v tejto hladine príliš prehustí. Podľa predstaviteľov frankfurtského letiska sa však už problémy podarilo vyriešiť. Hovorca švédskej letovej kontroly Per Froberg uviedol, že výpadok v Maastrichte znížil lety v západnej Európe po 15.00 h SELČ na asi 15 minút o 25 %, no situácia sa mala vrátiť do normálu do 17.00 h SELČ. Podľa zástupcov letových kontrol v Británii, Poľsku a pobaltských štátoch výpadok v Maastrichte ich letovú prevádzku nezasiahol.

Prečítajte si aj

Back to top button