Letecká doprava

Nemci po zavedení novej dane z leteniek cestujú z Holandska

Holandské letiská profitujú z novej dane z leteniek, ktorú zaviedla nemecká vláda od 1. januára 2011.

Nemci, ktorí to nemajú ďaleko za hranice, tak radšej cestujú z letísk v susedných štátoch. Vyplýva to z údajov asociácie letísk ADV. Nová daň najviac zasiahla letiská, ktoré využívali najmä nízkonákladové aerolínie, prípadne sa zameriavajú na vnútroštátne lety. Napríklad letisko v Hahn neďaleko Frankfurtu nad Mohanom, ktoré bolo „základňou“ nízkonákladovej írskej spoločnosti Ryanair, prišlo v 1. polroku 2011 o 13,7 % cestujúcich v porovnaní s obdobím január – jún 2010.

Ryanair sa totiž rozhodol pre novú daň zrušiť na tomto letisku až 9 liniek. Zato letiská na opačnej strane nemecko-holandskej hranice hlásia výrazný nárast počtu pasažierov v 1. polroku 2011, napríklad Maastricht až o 72 % a Eindhoven o 30 %.
      
Nemecká vláda sa v rámci zvýšenia rozpočtových príjmov rozhodla zaviesť od tohto roka daň z letenky, ktorej výška sa odvíja od dĺžky letu a pohybuje sa v rozmedzí od 8 do 26 eur. Celkový počet letov nízkonákladových leteckých spoločností v Nemecku tak v 1. polroku 2011 klesol medziročne o 0,8 %, z toho na domácich linkách sa znížil až o 22,6 %.
 

Prečítajte si aj

Back to top button