Letecká doprava

Qantas odkladá dodávku dvoch Airbusov A380 zhruba o 4 roky

Austrálska letecká spoločnosť Qantas oznámila, že odkladá prevzatie dvoch lietadiel Airbus A380 zhruba o štyri roky, aby zredukovala svoje kapitálové výdavky v tomto roku o 400 miliónov austrálskych dolárov (313,43 milióna eur).

Firma Qantas mala pôvodne prevziať oba stroje začiatkom budúceho roka, teraz sa však termín ich dodávky presúva na rok 2016 alebo dokonca 2017. Dôvodom sú slabé hospodárske výsledky aerolínií. Ich zisk v 2. polroku 2011 klesol o 83 %, zatiaľ čo náklady na palivá vytrvalo rastú a počet cestujúcich na zahraničných linkách sa znižuje.
      
Letecká spoločnosť už vo februári oznámila, že sa rozhodla zredukovať svoje výdavky v tomto roku o 500 miliónov AUD, preto odložila dodávku prvého z plánovaných 50 Boeingov 787 Dreamliner o šesť mesiacov, a to na druhú polovicu roka 2013. Qantas chce svoj terajší 65-% podiel na kľúčovom domácom leteckom trhu zvýšiť, aby nahradil výpadok príjmov na zámorských linkách. Plánuje preto pridať nové spoje medzi mestami Sydney, Melbourne a Brisbane v čase dopravnej špičky. A zvýši aj kapacitu svojich nízkonákladových aerolínií Jetstar na niektorých linkách.
 

Prečítajte si aj

Back to top button