Letecká doprava

Športové lietadlá sa dostanú bližšie k atómovým elektrárňam

Piloti športových a rekreačných lietadiel sa od 1. októbra dostanú bližšie k objektom atómových elektrární Jaslovské Bohunice a Mochovce.

Rozhodla o tom vláda, ktorá zrušila obmedzené vzdušné priestory R51 a R52 pri oboch elektrárňach. Doteraz platili obmedzenia pre lety do výšky 1,5 kilometra a v okruhu päť kilometrov okolo oboch elektrární. Po novom sa k nim lietadlá už budú môcť priblížiť až do vzdialenosti dva kilometre.

„Uľahčia sa tým najmä lety športových a rekreačných lietadiel, ktoré nemajú rádiostanicu a nemôžu počas letu získať letové povolenie na vstup do obmedzeného vzdušného priestoru. Zrušenie obmedzení bude mať pozitívny vplyv na prevádzkovateľov lietadiel a leteckých športových zariadení, neohrozí sa tým však bezpečnosť elektrární,“ povedal o zmene hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.
      
Prelety nad elektrárňami v zakázaných priestoroch P1 a P29 budú naďalej možné len vo výnimočných prípadoch, a to len so súhlasom prevádzkovateľa, Úradu jadrového dozoru SR a Leteckého úradu SR. „Vzhľadom na zrušenie obmedzených vzdušných priestorov, ktoré boli ‚nárazníkovou‘ zónou v okolí jadrových elektrární, ministerstvo stanoví prísnejšie sankcie v prípade narušenia zakázaných vzdušných priestorov,“ doplnil Kóňa.
      
Vo väčšine európskych štátov boli podobné obmedzené vzdušné priestory nad jadrovými elektrárňami zmenšené už dávnejšie. Napríklad v Česku boli širšie okruhy obmedzených priestorov zrušené ešte v roku 2010 a v Nemecku sú ochranné bezletové pásma okolo elektrární menšie ako v SR.
 

Prečítajte si aj

Back to top button