Letecká doprava

SAS v 3. kvartáli zdvojnásobila zisk na 434 mil. SEK, prepustí 800 ľudí

Škandinávska letecká spoločnosť SAS oznámila dnes za 3. štvrťrok 2012 výrazný medziročný rast zisku.

Úspešný výsledok zverejnila len deň potom, ako informovala, že v rámci programu znižovania nákladov zruší asi 800 pracovných miest a ostávajúcim zamestnancom zredukuje platy. Firma uviedla, že jej čistý zisk za 3. štvrťrok dosiahol 434 miliónov švédskych korún (50,62 milióna eur) oproti 214 miliónom SEK v rovnakom období vlani. Tržby sa zvýšili z 10,6 miliardy na 11,1 miliardy SEK.
      
Plán redukcie nákladov, ktorý by mal firme ušetriť 3 miliardy SEK ročne, zahŕňa aj opätovné prerokovanie kolektívnych dohôd so zástupcami pilotov a palubného personálu. Rozsah znižovania platov firma neoznámila, podľa informácií médií by však malo ísť zhruba o 15-% redukciu.
      
Spoločnosť okrem toho plánuje predať regionálneho prepravcu Wideroe, ktorý operuje na nórskom trhu, ako aj niektoré ďalšie aktíva. Cieľom je podľa spoločnosti „znížiť v budúcnosti závislosť SAS od financovania zvonka“. Škandinávska letecká spoločnosť čelí zostrujúcej sa konkurencii zo strany nízkonákladových aeroliniek ako napríklad Norwegian Air Shuttle. Situáciu jej komplikujú aj vysoké náklady na pohonné látky a potreba investovať do novších lietadiel.
 

Prečítajte si aj

Back to top button