Letecká doprava

Boeing požiadal o povolenie na skúšobný let Boeingu 787 Dreamliner

Americký koncern Boeing sa snaží získať od Federálneho úradu pre letectvo (FAA) povolenie na skúšobný let dopravného lietadla Boeing 787 Dreamliner.

Uviedol to britský spravodajský portál BBC. Všetkých 50 strojov Boeing 787 Dreamliner nemôže z bezpečnostných dôvodov lietať nielen v USA, ale ani v Európe, v Japonsku a Indii. Dôvodom sú obavy z vypuknutia požiaru po sérii incidentov, ku ktorým došlo minulý mesiac.
      
Úrady v USA a v Japonsku nariadili vyšetrovanie a americký minister dopravy Ray LaHood vyhlásil, že Dreamliner nedostane povolenie na štart dovtedy, kým úrady nebudú mať „1000-percentnú“ istotu, že je stroj bezpečný.
      
Odborníci sa v rámci vyšetrovania sústredili najmä na problémy s batériami po tom, ako Dreamliner japonských aerolínií All Nippon Airways musel núdzovo pristáť, lebo mu prístroje signalizovali, že jeho batéria sa prehriala. Aj Japan Airlines (JAL) nahlásili problémy s novou, lítiovo-iónovou batériou Boeingu 787 Dreamliner. Inšpekcie amerických a japonských odborníkov však nenašli na batériách žiadne chyby. Peter Conte, hovorca Boeingu, BBC povedal, že FAA momentálne posudzuje žiadosť o skúšobný let. Analytik Chris de Lavigne z poradenskej spoločnosti Frost & Sullivan sa domnieva, že úrady pravdepodobne Boeingu let povolia.
 

Prečítajte si aj

Back to top button