Letecká doprava

V najbližších 20 rokoch by sa malo vo svete predať vyše 35.000 lietadiel

Americký výrobca lietadiel Boeing predstavil novú, pozitívnejšiu prognózu vývoja leteckého trhu.

Ako uviedol, v najbližších 20 rokoch by dopyt po komerčných lietadlách mal vzrásť v porovnaní s prognózou z minulého roka o 3,8 %. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg a portál RTTNews. Podľa prognózy Boeingu by sa v nasledujúcich 20 rokoch malo predať 35.280 lietadiel v celkovej hodnote 4,8 bilióna USD (3,63 bilióna eur).

V predchádzajúcej prognóze z roku 2012 spoločnosť predpokladala, že dopyt dosiahne 34.000 lietadiel v hodnote okolo 4,5 bilióna USD. Dôvodom zlepšenej prognózy je rýchlejšie tempo rastu po leteckej doprave v porovnaní s rastom svetovej ekonomiky a zvýšený záujem aerolínií o modernejšie lietadlá s nižšou spotrebou. Najväčší dopyt očakáva Boeing zo strany ázijských leteckých spoločností, ďalej aerolínií v Latinskej Amerike a na Blízkom východe. Tieto spoločnosti by sa na celkovom dopyte mali podieľať 60 %.
      
Odhad objednávok zo strany Boeingu je omnoho dôležitejší než hodnota lietadiel, s ktorých predajom sa v nasledujúcich 20 rokoch počíta. Dôvodom je, že odhadovaná hodnota strojov vychádza z katalógových cien, a tie sa môžu meniť, nakoľko výrobcovia zvyknú často ponúkať pri väčších objednávkach rôzne zľavy.
      
Americký výrobca zároveň poukázal aj na fakt, že čo sa týka rivality medzi ním a európskym Airbusom, v budúcich desaťročiach dôjde k zmenám. Dôvodom bude nástup nových modelov na trh, napríklad od kanadskej spoločností Bombardier alebo čínskej Commercial Aircraft Corporation. „Niet pochýb o tom, že duopol Boeingu a Airbusu sa končí,“ povedal viceprezident Boeingu pre marketing Randy Tinseth. Ako dodal, už teraz začínajú pociťovať rast konkurencie, ktorá v budúcnosti trh s lietadlami zmení.
 

Prečítajte si aj

Back to top button