Letecká doprava

Investori Alitalie schválili záchranný plán za 500 miliónov eur

Talianskej leteckej spoločnosti Alitalia sa podarilo odvrátiť hrozbu bankrotu, keď členovia správnej rady firmy, vrátane kľúčového akcionára Air France-KLM, súhlasili s navýšením kapitálu o 300 miliónov eur.

To je súčasťou záchranného balíka v hodnote 500 miliónov eur. Informovali o tom agentúry Reuters a AP. Schválenie záchranného balíka umožní Alitalii udržať sa nad vodou aj po víkende, čo ešte pred dvoma dňami nebolo isté. Ropná spoločnosť Eni totiž pohrozila, že ak firma nepreukáže, že má dostatočné finančné zabezpečenie, od soboty (12. 10.) jej prestane dodávať palivo.
      
Analytici však upozorňujú, že Alitalia, ktorá naposledy zaznamenala zisk v roku 2002, si finančnú injekciu dlho užívať nebude. Je to len dočasné riešenie. V rámci záchranného plánu, ktorý zverejnila agentúra Reuters, 75 miliónov eur zabezpečí pre Alitaliu poštová spoločnosť Poste Italiane. Ďalšie financie v rámci navýšenia kapitálu by mali poskytnúť Air France-KLM a ďalší akcionári. Zostávajúcich 200 miliónov eur (do 500-miliónového balíka) dostane v podobe bankových úverov.
      
Podľa talianskej federácie zamestnávateľov Confindustria však plánu chýba jasná stratégia, ktorá by umožnila urobiť z leteckej spoločnosti dlhodobo životaschopnú firmu. Ako povedal jej šéf Giorgio Squinzi, je to len náplasť, ktorá má zastaviť súčasné krvácanie firmy. „Bude však potrebné prísť s plánom, ktorý problém spoločnosti vyrieši raz a navždy,“ dodal. Strata Alitalie za 1. polrok tohto roka dosiahla 294 miliónov eur. To znamená ďalšie navýšenie straty, keďže v 1. polroku 2012 predstavovala 201 miliónov eur. Čistý dlh ku koncu júna tohto roka dosiahol 946 miliónov eur.
 

 

Prečítajte si aj

Back to top button