Letecká doprava

Alitalia získala nový kapitál, hovorí sa o spojení s aerolíniami Etihad

Talianska letecká spoločnosť Alitalia dnes oznámila, že získala nový kapitál, ktorý potrebovala, aby sa vyhla bankrotu.

Vedenie spoločnosti zároveň odmietlo dať jednoznačnú odpoveď na otázku, či Alitalia plánuje svoje sily spojiť s leteckou spoločnosťou Etihad zo Spojených arabských emirátov (SAE). Informovala o tom agentúra DPA. Alitalia požiadala súčasných akcionárov, ako aj ďalších investorov o finančnú injekciu vo výške 300 miliónov eur. Suma je súčasťou širšieho záchranného balíka, ktorého celková hodnota je 500 miliónov eur.
      
„Navyšovanie kapitálu bolo úspešné, sme veľmi spokojní,“ povedal na záver zasadnutia správnej rady Alitalie výkonný riaditeľ spoločnosti Gabriele Del Torchio. Firma v oficiálnom vyhlásení uviedla, že poštová spoločnosť Poste Italiane, UniCredit Bank a taliansky podnikateľ Antonio Percassi sa stali jej novými akcionármi, a naznačila, že firma bude mať čoskoro nový manažment.
      
Alitalia je stratová od roku 2002 a za prvých deväť mesiacov tohto roka eviduje stratu pred zdanením vo výške 162 miliónov eur. To je ďalšie zvyšovanie straty, keďže za rovnaké obdobie minulého roka dosiahla stratu 119 miliónov eur. Spoločnosť potrebuje na dlhodobejšiu existenciu najmä silného zahraničného partnera. Najväčším akcionárom je zatiaľ francúzsko-holandská letecká spoločnosť Air France-KLM, očakáva sa však, že túto pozíciu stratí, keďže sa na záchrannom pláne odmietla podieľať.
      
Medzitým aerolínie Etihad zo SAE oficiálne potvrdili, že s Alitaliou rokujú, no detaily nezverejnili. Talianska tlač odhaduje, že Etihad by mohol investovať do talianskej spoločnosti asi 300 miliónov eur výmenou za 49-% podiel v aerolíniách. Del Torchio sa však k týmto informáciám odmietol vyjadriť. „Zatiaľ je na akékoľvek vyjadrenia príliš skoro,“ povedal šéf Alitalie.
 

Prečítajte si aj

Back to top button