Letecká doprava

Na bratislavskom letisku bol nácvik záchranárov pri leteckej nehode

Na nácviku sa zúčastnilo spolu okolo 300 osôb, z toho 190 figurantov, najmä študentov.

Rozsiahle záchranárske cvičenie sa konalo dnes na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave. Cieľom bolo zachrániť čo najviac ľudí pri simulovanej havárii lietadla. Na pristávacej dráhe havarovalo lietadlo so 189 ľuďmi na palube. Fiktívna letecká nehoda si mala vyžiadať 150 zranených, z nich desiatky ťažko, a tiež niekoľko mŕtvych. Na lietadle vznikol požiar, niektorých cestujúcich vymrštilo na betónovú plochu, iní uviazli v kabíne, niektorí mali to šťastie, že sa im podarilo opustiť palubu lietadla na vzduchových vankúšoch.
 
Na miesto postupne prichádzali hasiči, zdravotníci so sanitkami, polícia, do akcie sa zapojil aj vrtuľník rýchlej zdravotnej pomoci a ďalšie zložky integrovaného záchranného systému. „Cieľom cvičenia bolo vykonanie komplexného nácviku pohotovostnej situácie pri záchrane veľkého počtu zranených osôb, preveriť reakčné časy, technické a personálne kapacity interných i externých záchranných a bezpečnostných zložiek,“ uviedol vedúci krízového riadenia bratislavského letiska Branislav Homola.

Ako doplnila hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková, na nácviku sa zúčastnilo spolu okolo 300 osôb, z toho 190 figurantov, najmä študentov. Zapojení boli hasiči letiska, pyrotechnici, psovodi a iné prevádzkové zložky, ako aj viac ako 50 rôznych organizácií.

 

Prečítajte si aj

Back to top button