Letecká doprava

České aerolínie čaká tento týždeň štrajk letušiek

České aerolínie (ČSA) čaká tento týždeň štrajk letušiek a stevardov, ktorý by mal trvať od stredy do piatka (26. až 28. augusta).

Firma so štrajkom nesúhlasí, prevádzku by to však podľa vedenia ovplyvniť nemalo. Informovali o tom servery iDNES.cz a e15.cz.
 
Dôvodom protestu je znižovanie platov, ktoré vedenie ČSA presadilo tento rok vo februári. Odbory sa zatiaľ s vedením na novej kolektívnej zmluve nedohodli, a to ani po zapojení sprostredkovateľa. Podľa vedenia ČSA je protestná akcia nelegálna. Firma okrem toho dlhodobo odmieta debatu o navýšení platov, stevardky majú totiž stále vyššie mzdy než v Travel Service, ktorý je dlhodobo ziskový.
 
ČSA zatiaľ neinformovali, ako chcú zabezpečiť, aby aj počas štrajku lietadlá lietali. Nedá sa však príliš počítať s pomocou letového personálu zo spoločnosti Travel Service, ktorý je akcionárom firmy: letušky z Travel Service majú skúšky na iné typy lietadiel, než má ČSA vo flotile.
 
Posledným ostrým protestom v ČSA bol na konci roka 2011 štrajk pilotov, ktorí odmietali prechod z ČSA do dcérskeho charterového dopravcu Holidays Czech Airlines, kde mali horšie platové podmienky. Protesty vtedy ochromili desiatky letov a ČSA si museli lietadlá aj posádky prenajímať od iných aerolínií.

Prečítajte si aj

Back to top button