Logistika a skladovanie

M. Morháč: Logistika je jedna z rozhodujúcich činností v automobilovom priemysle

Logistika je jedna z rozhodujúcich činností v automobilovom priemysle.

Perspektívou uplatnenia štvrtej revolúcie Industry 4.0 v logistike v odvetví automotive je kompletné priame digitálne prepojenie celého subdodávateľského reťazca do jedného uceleného systému. Pre TASR to uviedol viceprezident Združenia automobilového priemyslu SR, člen platformy Industry4UM Martin Morháč.
      
Výrobca takto získa dokonalý prehľad o stave dodávok jednotlivých komponentov, riadení externej i internej dopravy, o stave skladových zásob a podobne, priblížil. „Kým ešte pred rokom sa o tom len veľa hovorilo, v súčasnosti sa už väčšina firiem z automotive na Slovensku začala zaoberať zavádzaním Logistics 4.0. Dnes je to určite viac ako 50 % takýchto firiem,“ konkretizoval. Vo väčšine prípadov ide o riešenie čiastkových a menších aplikácií.
Ide napríklad o výber súčiastky zo skladu pri vychystávaní zostavy pre montáž. Informačný systém je prepojený so skladovým a operátor je navigovaný pomocou svetla a zvuku, aby vybral správny komponent. „Ďalšou oblasťou je riadenie kamiónovej dopravy. Prostredníctvom prepojenia všetkých zmluvných kamiónov sa riadi ich prísun tak, aby bol kamión pristavený presne v požadovanom čase,“ vysvetlil.
Zdôraznil, že otázka nie je, či sa niekto chce, alebo nechce zapojiť do procesu digitalizácie. Kto sa razantne do tohto procesu nezapojí, hrozí mu, že stratí konkurenčnú schopnosť byť flexibilný, lacný, dodávať načas a vysokú kvalitu, pridávať hodnoty, ktoré ocení  zákazník, uzavrel.
 

Prečítajte si aj

Back to top button