Logistika a skladovanie

Rekordné investície

V súčasnosti vzrastá na Slovensku záujem o haly a sklady.

Na Slovensku je aj mimoriadne nízka neobsadenosť skladových priestorov. Ku koncu roku 2014 dosiahla podľa poradenskej agentúry Cushman & Wakefield len 3,4 %, čo je hlboko pod zdravou 10-percentnou hranicou a motivuje developerov na novú aj špekulatívnu výstavbu bez vopred známeho nájomcu. 
 
Celkovo bolo v závere roka 2014 na Slovensku 1,26 milióna m2 logistických a priemyselných parkov, medzi najvýznamnejších hráčov patrí Prologis, P3 Logistic Parks, Goodman, Immorent či Karimpol. Jedným z najväčších ponúkaných areálov v súčasnosti je bývalý priemyselný park po firme Panasonic v Krompachoch na východe krajiny. Rozmach realitného trhu na Slovensku potvrdzujú aj takmer rekordné investičné transakcie.
 
Vlani dosiahol realitný trh obrat 610 miliónov eur, čo je druhá najvyššia hodnota od predkrízového roka 2005. Najväčším obchodom vlaňajška a pravdepodobne aj v histórii tunajšieho realitného trhu bol predaj komplexu Eurovea na bratislavskom nábreží. Získal ho finančník Peter Korbačka zo skupiny J&T Real Estate.
 
Podľa odhadov poradenskej spoločnosti JLL výška transakcie presiahla 364 miliónov eur. Ďalšími veľkými transakciami boli predaj košického Auparku a Malinovského kasární realitnému fondu NEPI s juhoafrickým kapitálom za 165 miliónov. Majiteľa zmenil aj menší skladový park v Senci, ktorý získala spoločnosť Prologis, budovu Tesca v Skalici zasa fond Tatra Asset Management, ktorá do svojho portfólia pridala aj zostávajúce budovy CBC na bratislavskej Karadžičovej ulici.
 
“I keď prevažná väčšina zobchodovaného objemu bola koncentrovaná v dvoch transakciách, výsledok je vysoko pozitívny a zaujímavý už aj pre zahraničných investorov. Rozdiel medzi cenovými očakávaniami predávajúcich a kupujúcich sa naďalej zmenšuje,” vysvetľuje Miroslav Barnáš, konateľ slovenského JLL.
 
P3 odovzdala firme DHL Parcel Slovensko novú distribučnú halu v parku P3 Žilina. Budova postavená na mieru požiadavkám medzinárodného poskytovateľa balíkových prepravných služieb má celkovo 2 800 m2 a bude slúžiť na pokrytie požiadaviek zákazníkov spoločnosti v žilinskom regióne.
 
Stavba budovy č. 2 v parku P3 Žilina bola zahájená na konci minulého roka v spolupráci s firmou Optima consulting a zahŕňa 2 400 m2 skladových plôch a 400 m2 kancelárií v najvyššom štandarde. Pre komfortnú distribúciu balíkových zásielok inštalovala P3 v skladovej hale 27 malých nakladacích brán pre rozvozové autá typu pick-up a spoločnosť DHL Parcel Slovakia potom pre ešte rýchlejšie odbavenie zásielok umiestnila do svojej expedičnej zóny dopravníkovú linku.
 
Peter Jánoši, riaditeľ P3 pre Slovensko, hovorí: „Skupina DHL je naším dlhodobým klientom. Nové distribučné centrum v Žiline stavané na mieru pre DHL Parcel Slovensko je určené pre balíkové zásielky na severovýchode Slovenska.“ Park P3 Žilina sa nachádza na severozápadnom Slovensku, v blízkosti českých a poľských hraníc.
 
Leží priamo na ceste E50, jednej z hlavných východno-západných trás, 10 km od prípojky k E75, čo je hlavná európska trasa spájajúca severnú a južnú Európu. To umožňuje ľahký prístup na celé Slovensko a do značnej časti strednej Európy. Obe trasy sú navyše neustále modernizované. Logistický areál P3 Žilina bol otvorený v roku 2011 a medzi súčasných zákazníkov patrí DB Schenker, dopravná a logistická divízia spoločnosti Deutsche Bahn, a Albatros Logistics, špecialista na logistiku elektroniky a súčiastok pre automobilový priemysel.
 

Prečítajte si aj

Back to top button